poniedziałek, 3 listopada 2014

Bakłażan alla Parmigianina z Pascalem Brodnickim


  • 2 duże bakłażany,
  • 250 g mozzarelli z mleka bawolego,
  • 100 g parmezanu,
  • 600 g przecieru pomidorowego,
  • 1 pęczek bazylii
  • oliwa z oliwek extra virgin,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 jaja,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier

Bakłażany pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na ruszcie, posypać solą i odstawić.
Cebulę posiekać, poddusić na oliwie dodając szczyptę cukru i soli.
Następnie dodać rozgnieciony czosnek i dusić razem kilka minut.
Do cebuli dodać pomidory, i zagęścić gotując. Dodać połowę pokrojonej bazylii, doprawić solą, cukrem i pieprzem.


Plasterki bakłażana odcisnąć w ręczniku papierowym. Obtaczać w rozbełtanych jajkach z solą i pieprzem. Smażyć na oliwie, na złoty kolor z obu stron.
Mozzarellę pokroić w niedużą kostkę.
Parmezan zetrzeć.


Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę sosu pomidorowego, na nim ułożyć plasterki bakłażana, polać sosem, posypać tartym parmezanem, pokrojoną mozzarellą, oraz porwanymi liśćmi bazylii. Polać sosem, ułożyć bakłażana, sos, parmezan, mozzarellę i bazylię.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.


Na zaproszenie Lidl Polska, miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach z Pascalem Brodnickim. Pascal Brodnicki jest jedną z twarzy Lidl Polska. Razem z Karolem Okrasą, co tydzień przedstawiają swoje propozycje dań z produktów dostępnych w sieci sklepów Lidl.
Spotkanie było poświęcone kuchni włoskiej.
Pascal dzielił się z nami swoją wiedzą na temat nie tylko kuchni włoskiej.


Jedną z ciekawostek, jest fakt, występowania bakłażanów – chłopców i dziewczynek.
Czym się różnią?
śladem po odpadnięciu kwiatu.
Bakłażany dziewczynki, podobno mają więcej goryczy :)

Podczas spotkania przygotowaliśmy kilka dań:


bakłażan alla Parmigianina – przepis powyżej,


risotto z dyni po włosku,


kurczak myśliwski z Toskanii,


zapiekane owoce pod zabajone makowym.


Pod koniec spotkania, zasiedliśmy wspólnie do stołu i mogliśmy się cieszyć razem przygotowanymi daniami. Zostały podane wina, które dobrał Michał Jancik – sommelier firmy Lidl Polska.


Do zapiekanki z bakłażana oraz risotta z dyni piliśmy wino Corte alle Mura Vernaccia di San Gimignano DOCG 2013. Wyczuwalne są w nim delikatne nuty migdałów i owoców cytrusowych. Jest zrównoważone i harmonijne. 
 

Do kurczaka myśliwego zostało podane Chianti Classico DOCG Gallo Nero, Fortezza dei Colli, wino w kolorze ciemno czerwonym z tendencją do odcieni granatu. Dominują w nim aromaty jagód i wiśni jest aksamitne w smaku z miękkimi taninami.
To samo wino użyte zostało do przygotowania tego kurczaka.


Do deseru Michał Jancik zaproponował Asti Spumante DOCG 2013

Wszystkie produkty, użyte podczas warsztatów, pochodziły ze sklepów sieci Lidl.



4 komentarze:

  1. rewelacyjnie to wszystko wygląda. Aż ślinka cieknie. Głodna się zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za bakłażanem nie przepadam a zapiekanka była bardzo smaczna, zresztą pozostałe potrawy też :)

      Usuń
  2. Koniecznie spróbuje zrobić zapiekankę z bakłażanem!

    OdpowiedzUsuń