niedziela, 29 marca 2015

Kluski z jabłkami


  • 500 ml mąki,
  • 150 ml mleka,
  • 280 g pokrojonych w drobną kostkę jabłek,
  • 2 jajka,
  • sól,
Mąkę wymieszać dokładnie z żółtkami i mlekiem oraz łyżeczką do kawy soli. Następnie dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować.
Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać.
Kluski można podawać polane masłem, z masłem i cukrem, zasmażką z masła i bułki tartej, jako dodatek do dań mięsnych... 
Jest to stary przepis, znany w Polsce międzywojennej. 


zastawa z

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam zwłaszcza z palonym masłem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne to Pani wyszło :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Same nie wyglądają najlepiej ale w całym daniu, naprawdę chętnie bym ich spróbowała! ;)

    OdpowiedzUsuń