piątek, 8 maja 2015

Zupa ze szparagów





  • 2 pęczki szparagów zielonych,
  • 200 ml bulionu *,
  • sól,
  • cukier,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 1 żółtko

Szparagi umyć, obrać, odciąć główki i odłożyć, resztę pokroić. Do niewielkiej ilości wrzącej wody (wody ma być tyle aby lekko zakryły szparagi), lekko osolonej i ocukrzonej, wrzucić pokrojone szparagi i ugotować do miękkości. Wyjąć szparagi, włożyć główki i ugotować al dente.
Wyjąć z wody i odłożyć.
Szparagi przetrzeć przez sito, wlać do nich wywar, w którym się gotowały, bulion i zagotować.
Śmietanę wymieszać z żółtkiem, wlać do zupy i mieszając zagotować. Doprawić do smaku solą. Dodać główki.

Podawać z ryżem lub grzankami.



Podałam z żółtkiem jajka ugotowanego w koszulce.


*może być warzywny lub drobiowy, ja użyłam bulion z perliczki

2 komentarze: