sobota, 27 czerwca 2015

Botwinka na żurku


  • 1 pęczek botwinki z ładnymi buraczkami,
  • 400-500 ml żurku,
  • sól,
  • cukier,
  • 100 g ugotowanych młodych ziemniaków*,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • ewentualnie śmietana 18%,

Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką! ilością wrzącej wody. Parę minut gotować, nie powinna się rozgotować, powinno się czuć kawałki buraczków „pod zębem”.
Następnie wlać 400 ml żurku, zagotować i w razie potrzeby dolać jeszcze żurku. Doprawić solą i cukrem.
Podać z ziemniakami, jajkami pokrojonymi w ćwiartki i ewentualnie śmietaną.
*gdy nie ma młodych, można użyć stare


1 komentarz: