środa, 3 czerwca 2015

żółtka graved smażone


Ostatnio w „sieci zaistniały” żółtka graved, które przez prawie 1,5 godzinne leżenie w mieszance soli i cukru zmieniają konsystencję i lekko smak. Zyskują delikatną skórkę, a w środku nadal są płynne.

Ja postanowiłam te żółtka usmażyć. Jest to pomysł na wykorzystanie żółtek, które zostały nam po przygotowaniu na przykład pavlovej.

  • 6 żółtek jaj,
  • 300 ml soli gruboziarnistej,
  • 300 ml cukru,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • masło


Cukier i sól wymieszać. 2/3 mieszanki wsypać do miski. W mieszance zrobić zagłębienia na żółtka. Żółtka delikatnie włożyć w zagłębienia, przykryć resztą soli z cukrem. Odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć je delikatnie i opłukać.
Delikatnie obtoczyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej, smażyć krótko na maśle. Bułka powinna się zrumienić.
Podałam ze smażonymi zielonymi szparagami.


2 komentarze:

  1. Tymi żółtkami mnie ujęłaś w weekend. Muszę je zrobić. Mam nadzieję, że mi się uda.

    OdpowiedzUsuń