środa, 28 października 2015

Zupa rybna, zupa z ryb bałtyckich


Resztki ryb, włoszczyznę, przypaloną cebulę, przyprawy, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy, sól i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem.
Przecedzić wywar.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Paprykę oczyścić i pokroić w paski szerokości około 5 mm i długości 2-3 cm.
Pomidory obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić w sporą kostkę.
Cebulę, paprykę i pomidory, oddzielnie, podsmażyć na oliwie.
Filety pokroić w paski szerokości około 1 cm.
Do gotującego się wywaru włożyć kawałki ryby, gotować około 4 minut.
Wyjąć rybę i trzymać w cieple. Do wywaru włożyć podsmażoną cebulę, paprykę i pomidory. Zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny (kilka kropel), cukrem, solą. 
W głębokich talerzach układać rybę i wlewać zupę.
Podawać z grzankami z czosnkiem.



  • 1,5 kg resztek ryby (kręgosłup, głowy),
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1/2 pora,
  • 1 cebula,
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny,

  • 800 g filetów z ryb morskich*
  • 1 papryka,
  • 2-3 pomidory,
  • 1 cebula,
  • sok z cytryny,
  • cukier,
  • oliwa


*ja użyłam ryb z Bałtyku: turbot, łosoś, troć, dorsz, flądra. Ryby przywiozłam z Kołobrzegu, gdzie przebywałam na zaproszenie ProVita.
A ryby były prosto z kutra.



zastawa z 

1 komentarz: