piątek, 6 listopada 2015

Ośmiornica - tagliatelle z ośmiornicą

  • Ośmiornica mrożona
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 chili,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 2 średnie cebule,
  • 200 ml wina białego półwytrawnego,
  • 250 g makaronu (frastagliate lub tagliatelle),

Ośmiornicę rozmrażać w lodówce, trwa to około 24 godzin. Ośmiornicę dokładnie umyć w zimnej wodzie. 


Wypchnąć dziób i go usunąć. Wyciąć całą okolicę dzioba – mocno wypchnąć i wyciąć. Dokładnie umyć worek czernidłowy.


W garnku z grubym dnem lub szklanym naczyniu rozgrzać 3 łyżki oliwy (tak aby zakryć dno), włożyć ośmiornicę mackami do dołu, dodać 4 obrane ząbki czosnku i szczelnie przykryć (jeżeli pokrywka ma dziurkę należy ją zatkać). Gotować na małym ogniu około 40 minut. Ośmiornica ma dać się łatwo nakłuwać nożem.
Mniejsza ośmiornica ugotuje się szybciej, większa będzie potrzebowała więcej czasu. Moja miała ponad kilogram.
Ugotowaną ośmiornicę wyjąć a wywar przecedzić, użyjemy go do sosu.


W trakcie gotowania ośmiornica bardzo zmniejszy swoją wielkość.
Cebule posiekać.
Na pozostałej oliwie zeszklić cebulę z dodatkiem cukru i szczypty soli. Soli nie dawać więcej, wywar z ośmiornicy jest słony. Pod koniec duszenia cebuli dodać rozgnieciony czosnek i posiekane chili. Przesmażyć chwilę. Wlać przecedzony wywar i wino. Gotować aż sos zrobi się gęsty.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.


Ośmiornicę pokroić, wyrzucić kawałek z oczami. Macki pokroić w kawałki długości około 2-3 cm.
Do sosu dodać ośmiornicę i makaron. Mieszając gotować około minuty.

6 komentarzy: