piątek, 4 grudnia 2015

Kaczka w galarecie

  • 1 kaczka,
  • włoszczyzna (500g),
  • cebula,
  • 2 goździki,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 35 g żelatyny,
  • 2 białka,
  • sól,
  • 50 ml madery,
Kaczkę umyć, oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, wyciąć tłuszcz. Włożyć do garnka, dodać obraną, umytą włoszczyznę, cebulę, przyprawy i zalać wodą. Gotować do miękkości pod przykryciem.
Ugotowaną kaczkę wyjąć.
Wywar przecedzić i gotować aż uzyskamy 1,5 litra, jeżeli jest mniej dolać wody i zagotować. Odstawić do ostudzenia.
Do wywaru wlać sok z cytryny, wymieszać. Białka lekko ubić, wlać do wywaru, dokładnie zamieszać i powoli zagotować.
Następnie przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać klarowny płyn.
Żelatynę namoczyć w letnim wywarze, dolać więcej wody a następnie wlać do gorącego wywaru, wymieszać, nie gotować.
Z kaczki zdjąć skórę. Wykroić piersi i odłożyć, przykryć aby nie obsychały.
Oddzielić resztę mięsa od kości. Zemleć mięso, dodać maderę, wlać 150 ml wywaru z żelatyną. Wymieszać, doprawić do smaku.
Odstawić aby lekko stężało.
Naczynie (ja użyłam keksówkę), w którym chcemy zrobi galaretę, wyłożyć folią spożywczą – ułatwi to nam wyjęcie jej po zastygnięciu. Na dno wlać trochę wywaru, odstawić do zastygnięcia.
Na galarecie ułożyć połowę mielonego mięsa (nie kłaść mięsa przy brzegach!!), na nim ułożyć pokrojoną pierś kaczki, przykryć mielonym mięsem.
Zalać wywarem.
Odstawić do zastygnięcia.


2 komentarze:

  1. fajny patent. mam kaczkę w zamrażalniku i właśnie nie maiłam na nią pomysłu ;-)

    OdpowiedzUsuń