niedziela, 21 lutego 2016

Groszek z trawą cytrynową


  • 400 g groszku*
  • 1/2 trawy cytrynowej,
  • 1 listek limonki,
  • skórka tarta z 1/2 limonki,
  • ostra papryczka**,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z limonki
  • 4 łyżki masła
Trawę i papryczkę drobno posiekać. Listek rozerwać (aby uwolnić aromaty).
Na patelni rozgrzać masło, dodać trawę, papryczkę i listek limonki. Przesmażyć. Wrzucić groszek i mieszając smażyć około 3-4 minut. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z limonki.

*ponieważ teraz nie ma sezonu na groszek, użyłam mrożony gotowany na parze. Gdy mamy świeży groszek trzeba go najpierw zblanszować – wrzucić na chwile do gotującej się wody, gdy woda ponownie się zagotuje, odcedzić.


** ja dodałam 1/3 strączka papryczki, każdy musi wyczuć ile ma jej dodać według swojego upodobania i ostrości papryczki.

zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz