środa, 10 lutego 2016

śledzie w jałowcu

  • 2 płaty śledzi z zalewy,
  • garść suchych igieł jałowca,
  • 6 jagód jałowca,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 cebula,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego,
  • 1 cytryna,
  • 50 ml ginu,
  • 150 ml oleju (rzepakowy tłoczony na zimno),
  • 1 łyżeczka do kawy cukru,

Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej po 2 godzinach spróbować kawałek śledzia.
Do naczynia włożyć igły jałowca, nad nimi ułożyć ruszt, na którym położyć śledzie. Zapalić jałowiec, gdy zacznie się ładnie palić, przykryć szczelnie naczynie i odstawić na 20 minut. W tym czasie śledzie będą się wędziły w wytworzonym dymie.
Cebulę pokroić w cienkie krążki.
Cytrynę pokroić w cienkie plasterki.
Płaty śledzi pokroić w dzwonka.


W słoiku układać na przemian dzwonka śledzia, plasterki cytryny, krążki cebuli, rozgnieciony jałowiec, pokruszony liść laurowy. Na wierzchu powinny leżeć plasterki cytryny.
Wrzucić pieprz.


Wymieszać dokładnie gin z olejem i cukrem. Zalać śledzie olejem. Zamknąć. Odstawić na dwa dni.


zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz