piątek, 25 marca 2016

Mazurek z polewą czekoladową

  • 300 g mąki krupczatki,
  • 3 ugotowane żółtka,
  • 1 surowe żółtko,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • masa czekoladowa:
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 50 g masła,

Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito.
Mąkę, pokrojone masło, cukier, przetarte żółtka, surowe żółtko włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Brzegi odciąć i utworzyć z nich wałek długości sumy boków ciasta.
Białkiem posmarować brzegi ciasta, ułożyć wałek, lekko dociskając.
Ciasto ponakłuwać widelcem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (aby ciasto nie popękało, najlepiej jest je zsunąć na blachę lub przenieść nawinięte na wałku). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12 minut.
Po wyjęciu ostudzić.
Śmietanę, cukier, masło, posiekaną czekoladę włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Wylać na ciasto masę czekoladową.
Udekorować.
Ja posypałam pokruszonymi, karmelizowanymi orzechami (przygotowanymi według przepisu, użyłam około 40 g orzechów).
Można dekorować migdałami, orzechami, rodzynkami.... według uznania.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz