piątek, 17 czerwca 2016

Kwiaty cukinii z truskawkami

  • 10 kwiatów cukinii,
  • 5 łyżek kaszy kuskus,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 200 g truskawek,
  • 100 g młodego słodkiego groszku w strączkach,
  • sól,
  • pieprz,
  • tempura:
  • 100 ml mąki pszennej,
  • 100 ml mąki ziemniaczanej,
  • zimna woda gazowana (ok. 150 ml),

Kuskus włożyć do miski, wymieszać z olejem, zalać wrzącą wodą, około 0,5 cm ponad poziom kaszy. Przykryć, odstawić na parę minut.
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w kawałki o boku około 1 cm.
Groszek umyć, obrać, pokroić w poprzek w cienkie paski.
Wymieszać kuskus z truskawkami i groszkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem (mniej więcej szczypta pieprzu).
Tempura: wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji płynnej śmietany.
Kwiaty cukinii lekko rozchylić , wyrwać słupek (nie koniecznie).
Wypełnić kwiaty farszem, płatki na końcach zakręcać.
Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do gorącego oleju. Chwilę smażyć, wyjmować na ręcznik papierowy.
Od razu podawać.


zastawa z 





2 komentarze:

  1. nigdy bym nie pomyślała. U mnie zawsze kwiaty cukinii jadło się same, albo ewentualnie nadziewane serkiem

    OdpowiedzUsuń