niedziela, 6 listopada 2016

Tort z migdałów palonych



Tort migdałowy, z migdałów w skórkach palonych. Według przepisu z „Uniwersalnej Książki Kucharskiej”, wydanej po 1910 roku, Marii Ochorowicz – Monatowej.



  • 160 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 400 g migdałów,
  • 400 g cukru,
  • 8 jajek,
  • lukier biały:
  • 1 białko,
  • 80 g cukru pudru,
  • sok z cytryny


Migdały wysypać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12-15 minut. Migdały mają się lekko „przypalić” - powinny przybrać niezbyt ciemny brązowy kolor. Odstawić do ostygnięcia, zmiksować.


Masło utrzeć na pianę. Dodawać po jednym żółtku i po trochę cukru. Nie robimy tego na wyścigi, dajmy spokojnie ubić się masłu z żółtkami i cukrem.
Białka ubić na sztywną pianę.
Masę maślano-żółtkową wymieszać z migdałami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Przelać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.
Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na parę minut, wyjąć z tortownicy, odstawić do całkowitego ostygnięcia.


Lukier biały: ubić pianę z białka, dodać cukier i ucierać, aż zaczną pokazywać się bąble :) Następnie dodać trochę soku z cytryny, do smaku.


Po wystygnięciu, ciasto posmarować białym lukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni 5 minut.



zastawa z 


2 komentarze:

  1. też mam tę książkę. Zakochana jestem w tych przedwojennych przepisach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem są naprawdę zaskakujące, że tyle lat temu... były takie produkty, taka technika i takie smaki :) serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń