czwartek, 26 stycznia 2017

Faworki angielskie



Faworki angielskie według przepisu z książki „Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku.
Są bardzo podobne do klasycznych faworków, ale nieco mniej kruche i delikatne.

Utrzeć masło na śmietanę, następnie dodawać po jednym żółtku, a następnie cukier. Gdy masa będzie dobrze ubita, wlać powoli rum.
Następnie dodać śmietanę i mąkę. Zagnieść „wolne” ciasto (twarde, gęste i ciężkie do wałkowania).
W oryginalnym przepisie użyto więcej mąki, mi się nie udało tyle dodać – użyłam mniej.
Gdy ciasto jest dokładnie wyrobione odłożyć je na chwilę, aby odpoczęło pod przykryciem, a następnie podzielić na części i cienko wałkować. Ciasto oczekujące na wałkowanie musi być przykryte ściereczką, aby nie obsychało.
Podczas wałkowania podsypywać jak najmniej mąki – im mniej tym lepiej.


Gdy ciasto jest już cienkie kroić je na paski szerokości około 3 cm i długości takiej, aby zmieściły się na patelni. Kroić nożem lub radełkiem.
Na środku każdego paska należy zrobić nacięcie wzdłuż – około 3-5 cm, przez które należy przewinąć pasek.
Na patelni z wysokim brzegiem rozpuścić smalec dodając rum (rum dodać do jeszcze letniego smalcu, gdy wlejemy do gorącego to tłuszcz będzie pryskał... i to jak... ).
Faworki smażyć partiami – tak jak wałkujemy ciasto – nie powinno ono wysychać.
Faworki smażyć w gorącym (ale bez przesady) tłuszczu, na rumiano z każdej strony. Usmażone wyjmować na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym.
Ostudzone oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.


Układać na półmiskach w piramidkę.


*faworki powinny swobodnie pływać w tłuszczu.



  • ciasto:
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 6 żółtek,
  • 75 g cukru pudru,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 370 g mąki pszennej,
  • 10 ml rumu,

  • do smażenia:
  • 1 kg smalcu*,
  • 20 ml rumu,
  • do posypania:
  • cukier waniliowy,

 zastawa z 


2 komentarze: