środa, 4 stycznia 2017

Tort czekoladowy korzenny



Tort czekoladowy korzenny, kolejny pyszny tort z naszej kulinarnej historii/tradycji.
Bez udziwnień, dodawania różności: sztucznych olejków zapachowych, różnych ciasteczek, wafelków.... i sama nie wiem czego jeszcze, bez tony masy cukrowej, nie utopiony w morzu kremu i cukru. W oryginale do przełożenia tortu użyta została marmolada (kiedyś często torty przekładano marmoladami, konfiturami). Polałam tort czekoladą, ale nie według oryginalnego przepisu, uznałam że polewa będzie troszkę zbyt twarda.


Przepis według „Nowoczesnej Kuchni Domowej” wydanej w 1935 roku, pod redakcją Antoniny Piętkowej.


Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Dość istotne jest, aby wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej. Nie łączmy ubitego masła z zimnymi żółtkami.

Ciasto: czekoladę połamać na kawałki.
Czekoladę, migdały, mąkę, przyprawy zmiksować/zblendować.
Masło ubić na śmietanę, następnie dodawać po kolei żółtka i cukier puder. Ubić na pulchną masę.
Białka ubić na sztywna pianę.
Do miski wsypać migdały z czekoladą, na nie wyłożyć masę maślano-jajeczną, wymieszać.
Na masę wyłożyć pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 50 – 60 minut.
Upieczony tort wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz tortownicy. Odwrócić górą do dołu na deskę, zdjąć denko tortownicy, a następnie, odwrócić tort spodem do dołu na kratkę. Odstawić do ostudzenia na kilka godzin.

Krem: obie czekolady zetrzeć, każdą oddzielnie, można zblendować.
Żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodać serek mascarpone, najlepiej wymieszać ręcznie. Serek mascarpone nie lubi ubijania, ucierania.
Krem podzielić na dwie części – do jednej dodać czekoladę białą, do drugiej czekoladę mleczną.
Biszkopt przekroić w poprzek na trzy części.
Jedną część (dolny blat) ułożyć na płaskim talerzu, desce... skropić brandy i posmarować ciemnym kremem, na nim ułożyć drugi blat, skropić brandy i posmarować jasnym kremem.
Na wierzchu ułożyć trzeci blat. Również skropić go brandy.

Polewa: do miseczki włożyć pokruszoną czekoladę i masło, roztopić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Polać tort.
Tort odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.



*jeżeli wolimy słodsze ciasta, można użyć czekoladę mleczną



  • Ciasto:
  • 150 g miękkiego masła,
  • 4 jajka,
  • 150 g cukru pudru,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 150 g migdałów (mogą być w łupinkach),
  • 150 g czekolady deserowej*,
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,

  • krem:
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 50 g czekolady białej,
  • 50 g czekolady mlecznej,

  • polewa:
  • 70 g masła,
  • 100 g czekolady deserowej*,
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 ml brandy
  • masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy



2 komentarze: