poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Kalifornia i jej wina



Gdy wiosna zaczyna wygrywać z zimą to znak, że zbliża się kolejna edycja California Wine Festival. Tegoroczna, ósma już odbyła się 14 marca w ramach Food Service Summit. Jak co roku, ta największa w Polsce degustacja win Kalifornijskich zgromadziła potężną reprezentacją kilkudziesięciu winiarzy i kilkuset win do degustacji. Większość prezentowanych win nie jest jeszcze dostępna w Polsce.
Ta impreza ma to zmienić.


Wina kalifornijskie są bardzo różnorodne. Wpływ na to ma niebywale urozmaicone ukształtowanie terenu, bardzo długa linia brzegowa (1300 kilometrów), różnorodne warunki klimatyczne, duże różnice temperatury pomiędzy dniem i nocą. Siedliska są bardzo zróżnicowane. Jest tu wszystko: pustynie, góry, doliny. Wszystko to ma ogromny wpływ na produkt końcowy, który znajdziemy w butelce. Oczywiście produkuje się tu wina doskonałe, poprawne i takie, których winiarz powinien się wstydzić.
Kalifornia to trzeci pod względem powierzchni stan USA, o ponad 35% większy od Polski, mający porównywalną z nami liczbę mieszkańców.
Rozciąga się pomiędzy wybrzeżem Pacyfiku, a górami Sierra Nevada na wschodzie i pustynią Mojave na południowym wschodzie. Centrum stanu zajmuje Dolina Kalifornijska. Miejscami jest szeroka na 90 km. Jest uznawana za jeden z najżyźniejszych terenów na świecie i jeden z najintensywniej uprawianych. Dzięki skomplikowanym systemom irygacyjnym uprawa jest bardzo intensywna i wydajna. Produkuje się tu prawie 1/3 żywności wytwarzanej w Stanach Zjednoczonych.
Pustynie zajmują około 25 % powierzchni stanu (prawie cała południowo – wschodnia część Kalifornii to pustynie). Zwłaszcza latem panują tam bardzo wysokie temperatury.


Na ternie stanu leży najniższy punkt w całej Ameryce Północnej – Dolina Śmierci (86 m poniżej poziomu morza). W paśmie górskim Sierra Nevada znajduje się najwyższy szczyt kontynentalnych stanów, Mount Whitney o wysokości 4421 metrów n.p.m. oraz kilkanaście lodowców.
Około 45 % powierzchni stanu zajmują lasy. Kalifornia jest najbardziej zalesionym stanem, zaraz po Alasce.
W większości stanu panuje klimat subtropikalno-śródziemnomorski z łagodnymi, deszczowymi zimami i suchymi, bardzo upalnymi latami. Chłodny Prąd Kalifornijski często powoduje latem tworzenie się mgieł w pobliżu wybrzeża. Im dalej w głąb lądu, tym chłodniejsze zimy i cieplejsze lata.


Duże znaczenie ma obecność Pacyfiku (linia brzegowa to około 1300 km). Wody oceanu są dość zimne, dlatego latem i wczesną jesienią (czyli w okresie kluczowym dla rozwoju winorośli) tworzą się tu mgły. W głębi lądu powietrze w ciągu dnia ogrzewa się i wznosi ku górze, zasysając nad ląd masy powietrza znad oceanu. Dzięki temu mgła i chłodne wiatry trafiają w głąb lądu. Mgły przesłaniają światło słoneczne obniżając temperaturę, a w konsekwencji opóźniając dojrzewanie winogron.
Jeśli dodamy do tego bardzo różnorodną budowę geologiczną otrzymamy region idealny do produkcji bardzo różnorodnych win.


W latach 80 XX wieku wprowadzono w Stanach Zjednoczonych system AVA (American Viticultural Areas – Amerykańskie Obszary Uprawy Winorośli). Obszar definiowany jako AVA to miejsce wewnątrz danego stanu, zarejestrowane i produkujące wino zgodnie z określonymi przepisami federalnymi. System ten wzorowany jest (choć nie do końca na europejskich systemach apelacyjnych, takich jak francuski AOC lub włoskie DOC). W Stanach Zjednoczonych jest ponad 200 apelacji, z których ponad 130 w Kalifornii. Wino produkuje się we wszystkich 50 stanach z Alaską włącznie. Wprowadzenie AVA oczywiście znacznie ułatwia decyzje zakupowe nam, konsumentom.
W Kalifornii winnice zajmują 231 000 hektarów, z których zbiera się 4,2 miliona ton winogron.
Biorąc to pod uwagę, nie ma nic dziwnego w tym, że w Kalifornii powstaje 90 % amerykańskich win. Uprawia się tu ponad 110 odmian co jest kolejnym powodem, że wina są bardzo różnorodne.
W Kalifornii zarejestrowano jak dotąd ponad 60 000 marek wina.
90% eksportu wina z USA do 125 krajów to wina Kalifornijskie.
Kalifornia (nie całe Stany Zjednoczone) jest czwartym producentem wina na świece.
Najwięcej uprawia się tu odmian czerwonych: Cabernet Sauvignon , Zinfandel , Merlot , Pinot Noir i Syrah.
Z białych odmian: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio , Moscato/Muscat oraz Chenin Blanc.
Większość kalifornijskich win bardzo dobrze komponuje się z jedzeniem.
Poniżej drobna próbka możliwości poszczególnych szczepów:
Cabernet Sauvignon
Do dań z wołowiny – grillowanych, pieczonych, duszonych, smażonych. Do pieczonej jagnięciny, dziczyzny...
Petite Sirah
Do kurczaka barbecue, kanapki z pieczonej wołowiny z musztardą, łagodnych serów pleśniowych.
Merlot
Do grillowanej kaczki, udźca baraniego, żeberek jagnięcych, sarniny, polędwicy wołowej.
Pinot Noir
Do grillowanego dzikiego łososia, pieczonych nóżek cielęcych, dań z boczku wędzonego, pieczonego lub grillowanego drobiu (kurczaka, kaczki, indyka, bażanta, przepiórki).
Syrah
Do dań z czarną fasolą, chili z wieprzowiną, wołowiny.
Sangiovese
Do kiełbasy z karmelizowaną cebulą.
Zinfandel
Do potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi sosami.
Chardonnay
Idealne do białej ryby, ostryg, homarów, skorupiaków – szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim.
Muscat / Moscato
Wspaniałe do owoców i serów.
Pinot Blanc
Do makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza.
Pinot Gris / Pinot Grigio
Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem.
Sauvignon Blanc
Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs.
Riesling
Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry.
Viognier
Do owoców morza



Na większość etykiet win kalifornijskich znajdziemy wiele przydatnych informacji.
Nazwa producenta to jakby oczywiste.
Nazwa wina – marka (czasami bardzo wyszukana).
Jeśli na etykiecie znajduje się nazwa szczepu oznacza to, że musi z niego powstać minimum 75% wina.
Jeśli jest podany rocznik, to minimum 95% wina musi być z tego roku.
Napis „California” oznacza, że 100% wina powstało z winogron rosnących w tym stanie.
Jeśli jest nazwa apelacji AVA to minimum 85% gron użytych do jego produkcji musi pochodzić z jej obszaru.
Formuła „Produced and bottled by...” oznacza że minimum 75 % wina zostało wyprodukowane w posiadłości, której nazwa znajduje się na etykiecie.

Degustowaliśmy na zaproszenie California Wines 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz