środa, 6 grudnia 2017

Tort ze śliwek



Bezglutenowy, bez laktozy, pyszny tort ze śliwek suszonych. Śmiało może pojawić się również na wigilijnym stole. Będzie stanowił wspaniałe zakończenie kolacji.


Przepis pochodzi z książki Ireny Szymańskiej, Praktyczna Kucharka Warszawska z lat dwudziestych XX wieku.

  • 190 g śliwek suszonych,
  • 110 g płatków migdałowych,
  • 3 zmielone goździki,
  • spora szczypta cynamonu,
  • skórka otarta z jednej cytryny lub kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 50 ml cukru,
  • 4 białka
Śliwki zalać gorącą wodą i moczyć godzinę. Po tym czasie śliwki odcedzić, drobno pokroić.
Do garnuszka wlać wino i wsypać cukier, gotować aż otrzymamy gęsty syrop. Wrzucić migdały, zamieszać, dodać śliwki i przyprawy. Mieszając gotować na małym ogniu, aż wygotuje się cały płyn, masa zacznie robić się sucha.
Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.
Ubić białka ze szczyptą soli, wymieszać z zimną masą śliwkową.
Przełożyć do tortownicy (średnica 20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 120 stopni około godziny.


W oryginalnym przepisie, tort należy polukrować, przybrać konfiturą i galaretą.
Ja użyłam polewę czekoladową.
  • 35 g masła,
  • 50 g czekolady deserowej,
  • 25 g czekolady białej,
Do miseczki włożyć masło i pokruszoną czekoladę, roztopić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Polać tort. Oczywiście nie polewamy tortu gorącą polewą, musimy ją trochę przestudzić.


zastawa z 






2 komentarze:

  1. Można go upiec dzień przed podaniem? Aga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, jak najbardziej :) nawet dwa dni wcześniej upieczony będzie bardzo dobry :) testowaliśmy. serdecznie pozdrawiam

      Usuń