czwartek, 14 czerwca 2018

Bułka z masłem pietruszkowym




Prosta w przygotowaniu, pyszna i pasująca do większości dań z grilla - bułka z masłem ziołowym. Można ją przygotować w piekraniku lub na grillu.

  • półbagietka,
  • łyżka siekanej pietruszki,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • 100 g miękkiego masła,

Masło dokładnie wymieszać z roztartym czosnkiem, natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
Półbagietkę ponacinać w poprzek co około 1-1,5cm, nie docinając do końca.


Masło wkładać, lekko rozsmarowując, w nacięcia, uważając aby nie rozrewać bułki.


Zawinąć w folię – kiedyś zawijałam w folię aluminiową, a teraz odkryłam folię z papierem do pieczenia Jan Niezbędny* – podwijając końce tak, aby pakuneczek się nie rozwinął.
Grillować około 10 -15 minut – zależy od temperatury grilla – co jakiś czas odwracając, aby bułka przypiekła się z góry i dołu.



*to nie jest reklama sponsorowana, po prostu jestem zadowolona z produktu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz