piątek, 5 października 2018

Przecier pomidorowy słodki, konfitura z pomidorów


Przecier pomidorowy słodki, a raczej konfitura z pomidorów.
Przepis na podstawie „Włoskiej sztuki dobrego gotowania” Pellegrina Artusiego, sławnego XIX wiecznego gastronoma z Romanii.
Artusi, jako pierwszy, w jednej książce zamieścił przepisy z różnych regionów Włoch, co stworzyło podstawy narodowej kuchni włoskiej.



Włoska sztuka dobrego gotowania” jest swojego rodzaju „biblią” kulinarną, która ma swoje miejsce w każdym włoskim domu. Podobno „Panna młoda, powinna zawsze przynieść w wianie Artusiego”.
Od niedawna możemy korzystać z przepisów Artusiego przetłumaczonych na język polski. Tłumaczyła Tessa Capponi – Borawska i Małgorzata Jankowska - Buttitta, Włoszka i Polka, obie dzielące życie między Polskę i Włochy. Znające kuchnię włoską i polską.

Tak o przepisie napisał Artusi: "Sam tytuł podpowiada, że to jakieś dziwactwo, ale spróbowawszy tego przecieru, stwierdzam, że nie jest wcale gorszy od innych". A ja powiem, że jako dodatek do serów, to całkiem niezły pomysł.

Pomidory sparzyć, obrać skórkę. Przekroić na ćwiartki , usnąć pestki.
Do garnka z grubym dnem wlać 100 ml wody, wsypać cukier i na wolnym ogniu zagotować.
Wrzucić pomidory, dodać skórkę i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują, a płyn się wygotuje.
W czasie gotowania dodać wanilię (cukier waniliowy, wanilię lub brandy waniliowe). 




Konfitura pomidorowa świetnie smakuje z burratą.




  • 3 kg pomidorów (w oryginalnym przepisie podany był 1 kilogram, ale sam Artusi polecał użyć 2 kilogramy),
  • 300 g cukru,
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny,
  • wanilia

2 komentarze:

  1. Czegoś takiego jeszcze nie próbowałem, a przepadam za włoską kuchnią. Czy konfitura będzie odpowiednim sosem do pizzy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sery, słone przekąski, ale czy do pizzzy? jakoś nie widzę... ale, można próbować ;)

      Usuń