czwartek, 20 grudnia 2018

Śledzie marynowane z gorczycą



  • 6 – 8 filetów śledzi solonych,
  • 60 ml octu 10%,
  • 140 ml wody,
  • 150 ml cukru,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyzki posiekanej cebuli,
  • 20 ziaren gorczycy,

Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny.
Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć.
Pokroić w równej wielkości, nieduże kawałki.
Ocet, wodę, cukier i 10 ziaren gorczycy zagotować. Odstawić do ostudzenia.
Pietruszkę, koperek, cebulę, natkę pietruszki i 10 rozgniecionych ziaren gorczycy wymieszać.
W słoiku układać na zmianę warstwami śledzie i zieleninę. Na wierzchu powinna być zielenina.
Śledzie zalać ostudzoną marynatą.


Odstawić na kilka godzin, aby się przegryzły.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz