czwartek, 24 stycznia 2019

Pączki pieczone




Pyszne, delikatne drożdżowe bułeczki, pączki z piekarnika, taka odchudzona wersja pączków smażonych.
Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe jest tym lepsze, im więcej żółtek użyjemy do jego przygotowania.
Pączki piekłam „na” drożdżach suchych. Zawsze są pod ręką i nie ma obawy, że są stare, zepsute i ciasto się nie uda.
Przygotowując ciasto drożdżowe, pamiętajmy że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 370 g mąki tortowej,
  • 3 jajka,
  • 3 żółtka,
  • 50 g drobnego cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 1/2 wanilii,
  • 170 g masła,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • 30 ml rumu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 14 g suchych drożdży,
  • 300 ml konfitury z płatków róży lub innej,
  • lukier:
  • 200 g cukru pudru,
  • sok z cytryny

Wanilię rozciąć, wyjąć nasionka, wrzucić całość do mleka. Zagotować.
Odstawić do przestudzenia.
Skórkę wanilii wyjąć.
Masło roztopić.
Mąkę wymieszać z drożdżami.
Jajka i żółtka ubić z cukrem na pulchną masę.
Dalej ubijając wlać mleko, dodać skórkę cytrynową.
Następnie wsypać mąkę z drożdżami i wyrabiać, aż ciasto stanie się lśniące, gładkie i będzie odstawać od ręki. Następnie wlać rum i dalej wyrabiać.
Wlać roztopione masło cały czas wyrabiając.
Ciasto nie powinno być zbyt gęste.
Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę.
Z konfitury odsączyć płatki róży.
Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm.


Wykrawać szklanką kółka.


Na środku każdego kółka układać konfiturę i zlepiać ciasto, formując kulki.
Pączki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do dołu.
Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Pączki posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Przygotować lukier.
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, można dodać łyżkę syropu z konfitury.
Gorące pączki smarować lukrem.



1 komentarz: