poniedziałek, 30 maja 2016

Boscaiola bar diVino – nowe miejsce na Powiślu


Warszawskie Powiśle już dawno stało się  kulinarnym zagłębiem. Restauracje, bary i różnego rodzaju przybytki z dobrym jedzeniem i piciem stały się znakiem rozpoznawczym okolicy. Jedne się zamykają, inne na szczęście powstają. 

sobota, 14 maja 2016

Hiszpańskie Oliwki

Oliwki są obecne w kulturze ludów Morza Śródziemnego od niepamiętnych czasów. Najstarsze przekazy historyczne o uprawie wiecznie zielonych drzewek w Azji Mniejszej pochodzą sprzed sześciu tysięcy lat p.n.e. W Hiszpanii uprawę oliwek rozpoczęto już w czasach Fenicjan.

piątek, 6 maja 2016

Puree z pieczarek – sos z pieczarek


Stary przepis, z książki „Najnowszej Kuchni wytwornej i gospodarskiej” Marty Norkowskiej, z 1904 roku.