czwartek, 8 listopada 2018

Czas na gęsinę - dania z gęsi


Przed wojną w Polsce gęś była częstym gościem na stołach w okresie jesienno – zimowym.

W starych książkach kucharski znajdziemy bardzo dużo przepisów na dania z gęsi:


gęś pieczona na różne sposoby (na przykład z ziemniakami);

pasztety z gęsi;

pasztety z wątróbek gęsich;

półgęski – piersi gęsi peklowane i wędzone,

smalec.

Później w okresie powojennym, kryzysowym.... gęś zniknęła z naszych stołów.

Od kilku lat za sprawą samorządu województwa kujawsko-pomorskiego, promującego spożywanie gęsi „Najlepsza gęsina na św. Marcina”, coraz częściej gęś pojawia się w sklepach, na naszych stołach oraz w menu restauracji.

Listopad to sezon na gęsi, ponieważ właśnie w tym okresie kończy się ich cykl hodowlany. W tym czasie są one najlepsze, o czym mówi stare polskie przysłowie: na Świętego Marcina najlepsza gęsina.

Atrybutem świętego Marcina z Tours była między innymi gęś, stąd tradycja podawania gęsi w dniu jego urodzin.

Przygotowanie gęsi nie jest trudne.

Pamiętajmy, że gęś spokojnie można kupować mrożoną.

Poniżej kilka pomysłów na przygotowanie gęsi, jej elementów i podrobów.
Linki do przepisów w nazwach potraw.




ragout z gęsi z grzybami







pierś z gęsi:


pierś z gęsi

pierś gęsi duszona w cydrze

pierś gęsi konfitowana

piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym

pierś gęsi w winie

pierś gęsi z czereśniami

pierś z gęsi z figami

pierś gęsi z grilla







podroby gęsie:


gęsia szyja nadziewana – gęsi pipek

gęsie pipki - szyje gęsie nadziewane farszem ziemniaczanym

gęsi pipek – gulasz z gęsich żołądków

wątróbka z gęsi z jabłkami







przystawki na zimno:


okrasa

pasztet z gęsi z gruszką

pasztet z gęsi z żurawiną

pasztet z wątróbki gęsiej

pierś z gęsi (podwędzana, „dojrzewająca”)







różności:


gołąbki z gęsi ze śliwkami

pierogi z gęsi z nutą pomarańczy 






zupy na gęsinie:

czernina bez krwi


rosół z gęsi z pierożkami z gęsi

zupa grzybowa na gęsinie

zupa z gęsi z zacierkami







gęś i wino:


gęś kocha wino

wino do gęsi















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz