piątek, 19 lipca 2019

Jagodzianki – drożdżowe bułeczki z jagodami



Jagodzianki – drożdżowe bułeczki wypchane jagodami. W sezonie świeżymi, po sezonie z mrożonymi lub dżemem jagodowym.
Mogą być posypane cukrem pudrem, polukrowane, z kruszonką lub bez dodatków.


Jagodzianki przygotowałam używając drożdży suchych, oczywiście mogą być świeże drożdże.

Z podanych ilości produktów otrzymamy 10 jagodzianek.

Ciasto: mleko lekko podgrzać, wlać do miseczki z drożdżami, wymieszać.

Jajka ubić z cukrem na pulchną masę.

Mleko z drożdżami wlać do mąki, wymieszać.

Do ubitych jajek dodać mąkę z drożdżami. Wyrabiać.

Następnie dodać roztopione letnie masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie.

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Jagody wymieszać z cukrem.

Ciasto podzielić na 10 jednakowych porcji.




Natłuszczonymi roztopionym masłem dłońmi rozpłaszczać ciasto, można je lekko rozwałkować na blacie oprószonym mąką.



Na cieście kłaść jagody i zlepiać ciasto w podłużne bułeczki.



Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu.

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.



Jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 15 minut.


Jeżeli chcemy jagodzianki z kruszonką należy, gdy ciasto będzie rosło, wsypać mąkę i cukier do miseczki, zalać gorącym masłem i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.

Posmarowane jajkiem bułeczki posypać pokruszoną kruszonką i piec.




Gotowe jagodzianki można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zostawić bez „omasty”.




  • Ciasto:

  • 300 g mąki tortowej,

  • 8 g suchych drożdży,

  • 120 – 130 ml mleka,

  • 2 jajka,

  • 80 g cukru pudru,

  • 50 g masła,


  • nadzienie:

  • 300 g jagód,

  • 2 łyżki cukru,

  • jajko do posmarowania bułeczek,


  • kruszonka:

  • 50 g mąki,

  • 50 g cukru pudru,

  • 50 g masła


zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz