sobota, 23 maja 2020

Polędwica wieprzowa a`la saltimbocca


Saltimbocca to stare, tradycyjne włoskie danie, o którym, pod koniec XIX wieku, tak pisał Pellegrino Artusi „Saltimbocca to zraziki z mlecznej cielęciny, lekko doprawione solą, pieprzem na których układa się pół listka szałwii (bo cały, to byłoby za wiele), a na szałwii płatek prosciutto z tłuszczem. Zepnij te trzy składnikiem za pomocą wykałaczki i usmaż na patelni z masłem.” *
Ja proponuję polędwiczkę wieprzową w stylu saltimbocca, też jest pyszna.

  • 300 g polędwiczki wieprzowej,
  • liście szałwii,
  • 8 plasterków prosciutto,
  • masło,
  • oliwa,
  • 100 ml białego wytrawnego wina


Mięso pokroić w 8 plastrów.
Lekko je rozklepać.
Oprószyć solą i pieprzem.


Na każdym plastrze mięsa położyć listki szałwii - zależy od wielkości liści, może być jeden, ale mogą być dwa lub trzy.
Na wierzchu ułożyć plaster szynki i spiąć go z mięsem wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać masło z oliwą.


Układać kotleciki i smażyć, aż się zrumienią od spodu.
Wlać wino i chwilę razem dusić.
Przed podaniem wyjąć wykałaczki z mięsa.



*Włoska sztuka gotowania Pellegrino Artusi w przekładzie Tesssy Capponi - Borawskiej i Małgorzaty Jankowskiej - Buttity



zastawa z 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz