tag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post2724117308725848285..comments2024-03-25T17:34:34.725+01:00Comments on Blog o gotowaniu - tradycyjna kuchnia: Sushi - konkurskrólestwo garówhttp://www.blogger.com/profile/04293437755201649209noreply@blogger.comBlogger15125tag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-82169825250091391232012-05-30T22:26:01.296+02:002012-05-30T22:26:01.296+02:00:(:(Aga w kuchnihttps://www.blogger.com/profile/11008509055592712833noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-59582200798667593902012-05-30T22:22:53.586+02:002012-05-30T22:22:53.586+02:00No i miałam problem… Pomysły bardzo ciekawe. Myśla...No i miałam problem… Pomysły bardzo ciekawe. Myślałam, myślałam i nie mogłam się zdecydować. Postanowiłam skonsultować się z córką i ona wybrała zwycięzców:<br />Granusia, Justyna, Anonimowy, mojeprzetwory<br />- ciekawe pomysły,<br />- smaczne połączenia,<br />- interesujące połączenie i znalezienie "tradycyjnych potraw polskich",<br />aż nabrałam ochoty na sushi z gruszką, albo owocami karmelizowanymi,<br />bardzo lubię oscypka z żurawiną, faktycznie może być ciekawe połączenie z ryżem.<br />Ciekawe zamienienie wasabi z pastą z bobu i wasabi, może dodać ciekawego smaku.<br />anonimowy - odważne połączenia. <br />Bardzo proszę Gramusię, Justynę, Anonimowego i mojeprzetwory o przesłanie adresów pod które sponsor nagrody Blue Dragon prześle zestawy startowe do sushi <br />jkrzewinska@gmail.com (w tytule proszę napisać "sushi fb")<br />Ja przyznałam specjalną nagrodę dla Krysi za oryginalne i pomysłowe hosomaki ze szparagami. <br /><br />Dziękuję wszystkim za udział w zabawie.królestwo garówhttps://www.blogger.com/profile/04293437755201649209noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-61241965101633255962012-05-29T22:26:18.881+02:002012-05-29T22:26:18.881+02:00Po polsku niby tylko suszy i to nie tylko po sushi...Po polsku niby tylko suszy i to nie tylko po sushi. A co, gdyby tak połączyć ryż i delikatne nori z typowo polskimi smakami i zrobić narodową kombinację? Takie sushi z kiszonym ogórkiem i kawałkiem schabu? Z cynamonem i cukrem, lekko oblany ciepłym masłem? Z oscypkiem? Hitem byłoby nori a la tatar, czyli zawinięte w nori i ryż kawałki drobno poszatkowanej wołowiny i cebulki. U nas pewnie nawet babcia skusiłaby się na nieco odwrócone gołąbki - zamiast skryte w kawałku kapusty ryż i mielone, te składniki owinięte w nori. Taka nowa świecka tradycja:)Onahttps://www.blogger.com/profile/10797495415364564389noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-34899924333697816902012-05-27T22:50:07.237+02:002012-05-27T22:50:07.237+02:00Skoro Polskie to co powiesz na :
*Śledź w oleju + ...Skoro Polskie to co powiesz na :<br />*Śledź w oleju + szczypior<br />*Wędzona makrela + twaróg<br />*Kiszona kapusta + ugotowany groch <br />*Tatar + ogórek kiszony<br />*Biała kiełbasa + ugotowanie jajko<br />Kontakt: notembrance@tlen.pl<br />Magdalena Michalska<br />P.S Nie mam konta na żadnym z tych portali a bardzo chciała bym wygrać ten zestaw .:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-64078313864154186252012-05-27T13:48:23.706+02:002012-05-27T13:48:23.706+02:00Jak na razie robiłam w domu tylko sushi tradycyjne...Jak na razie robiłam w domu tylko sushi tradycyjne, ale może faktycznie czas na jakiś polski fusion? :)<br /><br />- upieczony filet z pstrąga i upieczony ziemniak pokrojone w paski, do tego natka pietruszki, skropione cytryną<br />- twarożek, paski ogórka i rzodkiewki<br />- zeszklony na maśle por, podsmażony wędzony boczek i pomidor<br />- omlet pokrojony w paski, łodyżki szczypiorku i szynka<br />- ugotowany na parze szparag zielony, szynka długo dojrzewająca i kozi ser<br />- wędzony węgorz, ogórek kiszony i świeży koperek<br />- biała rzodkiew, duszone paski wołowiny i rzeżucha<br />- śledź, cebula i cukiniaMarta Ziarnohttps://www.blogger.com/profile/16674000048491935926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-90782474502864369642012-05-26T18:14:46.247+02:002012-05-26T18:14:46.247+02:00Polskie sushi... a może
- suszone grzyby duszone ...Polskie sushi... a może <br />- suszone grzyby duszone z białą kapustą i cebulą<br />- boczek, ogórek konserwowy, cebula - jak środek w zrazach;)<br />- śledź matjas z cebulą - wcześniej marynowany w occie winnym<br />- dorsz zrobiony na sposób grecki - czyli ryba po grecku zawinięta z ryżem musiałaby pysznie smakować;)<br />- jajko gotowane na twardo, szparagi lub szpinak<br />- jajko gotowane na tward, szynka, majonez nasz, np. z Ocetix-u;)<br />- na słodko -jabłko, gruszka, - karmelizowane i zawinięte z ryżem;)<br /><br />Pozdrawiam;)mojetworyprzetworyhttps://www.blogger.com/profile/14954285191254422037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-55904541886774709812012-05-25T23:15:58.663+02:002012-05-25T23:15:58.663+02:00Jolu, fajne pomysły, ale nam chodzi o polskie skła...Jolu, fajne pomysły, ale nam chodzi o polskie składniki - czyli nie krewetki, surimi, itp.królestwo garówhttps://www.blogger.com/profile/04293437755201649209noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-15294779840228913032012-05-25T21:58:51.333+02:002012-05-25T21:58:51.333+02:00W robieniu sushi jestem laikiem, ale proponuję jak...W robieniu sushi jestem laikiem, ale proponuję jako składnik:<br />-łosoś wędzony+ twarożek kremowy+awokado<br />-czerwona ikra+zielony ogórek+ zmiksowane żółtko jaja z majonezem<br />-krewetka gotowana+sałata+ awokado+majonez<br />-krewetka gotowana + ogórek + sezam<br />-świeży łosoś+ chrzan wasabi+ marynowany imbir<br />-paski marchewki i awokado+ surimi lub paluszki krabowe lub kawałki świeżej ryby np. łosoś lub tuńczykJola P-Shttp://straga.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-50753708695515172722012-05-25T21:56:09.349+02:002012-05-25T21:56:09.349+02:00a ja bym postawiła na owoce... skoro ryż jest dobr...a ja bym postawiła na owoce... skoro ryż jest dobry i z truskawkami i z jabłkiem... to proponuję jabłko z cynamon, truskawki maczane w śmietanie oraz banany z wanilią... a to wszystko obtoczone ryżem i zawinięte w algi ;)Aga w kuchnihttps://www.blogger.com/profile/11008509055592712833noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-86841626375952160972012-05-25T01:35:34.070+02:002012-05-25T01:35:34.070+02:00Super pomysłem na takie polskie fusion sushi jest ...Super pomysłem na takie polskie fusion sushi jest moim zdaniem połączenie oscypka z żurawiną. Wystarczy zamiast tradycyjnych składników pokroić ser w słupki i doprawić wąskim paskiem żurawinowego przetworu. Ale tutaj uwaga: żurawina nie może być za słodka, a oscypek powinien być z tych bardziej białych, nieuwędzonych, ponieważ mają mniej intensywny smak i często są o wiele mniej słone. Wersja mniej radykalna: zamiast oscypka bryndza. <br /><br />Niedocenianą w tradycyjnym japońskim sushi, a bardzo popularną w Polsce rybą jest śledź. Może więc warto pokusić się o stworzenie nigiri lub oshi właśnie z tą rybą? Do śledzia tradycyjnie pasuje cebulka. Opcjonalnie, zamarynowana i posiekana, mogłaby być ciekawą środkową warstwą. <br /><br /><br />Dobrym, wiosennym dodatkiem może być pasta z bobu i wasabi podana obok zamiast tradycyjnego wasabi. Kolor mamy ten sam, smaku nie da się opisać. Gotowe sushi można też posypać siekanym szczypiorkiem, bądź udekorować je kilkoma gałązkami pietruszki.Justynahttps://www.blogger.com/profile/08034984815270531020noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-10237782845003577262012-05-24T20:09:51.506+02:002012-05-24T20:09:51.506+02:00Mam jeszcze taki pomysł! 3 kolorowe marchewki (bia...Mam jeszcze taki pomysł! 3 kolorowe marchewki (białe, pomarańczowe, fioletowe) skrojone w słupki, podblanszowane w marynacie z wody, cukru (miodu), octu, świeżego imbiru i trochę w tym marynowane po blanszowaniu, po czym robimy klasyczne hosomaki (czyli jednoskładnikowe) z ryżem w nori. Jakoś tak jestem zwolenniczką zasady "im prościej tym lepiej" - czytaj "smaczniej":))Nie mogę podać proporcji, bo z reguły robię na tzw. "mój smak". Czyli do marynaty można coś dodać jak się lubi!:)Krysiahttps://www.blogger.com/profile/08079848989117571039noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-33444870339709602952012-05-24T12:28:45.254+02:002012-05-24T12:28:45.254+02:00...a ja tak myślę:
1.plaster surowej gruszki skrop......a ja tak myślę:<br />1.plaster surowej gruszki skropiony jakimś słodkim octem owocowy, posypany siekanymi orzechami włoskimi<br />2. przesmażone na maśle surowe kurki i listek cykorii<br />3. i myślę, że mogą to też być suszone grzyby leśne przesmażone z cebulką + sałata Radicchio lub jakaś inna o "chrupkich" listkach<br />4. surowe wołowe mięsko - jak na tatara+ paseczki korniszonów + piórka cebuli albo szczypior z dymkiGramusiahttps://www.blogger.com/profile/04695886061986102605noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-33535815847324896502012-05-24T11:18:38.252+02:002012-05-24T11:18:38.252+02:00widzę, że koleżanki już rzuciły pomysły, które mia...widzę, że koleżanki już rzuciły pomysły, które miałam i ja czyli ogórek, szparagi, cukinia.... ładnie będą wyglądać też słupki marchewki. Marynowana dynia nada fajnego posmaku. Ponieważ marynuję grzyby na słodko to pewnie takie słodko-kwaśne małe, chrupiące kurki też bym wrzuciła no bo czemu nie? Widzę to tak: nori, ryż, świeże listki szpinaku, może troszkę sera doprawionego ziołami i kurki - chyba muszę zrobić bo sama sobie smaku narobiłam :)Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-56779034807982132952012-05-24T10:40:40.191+02:002012-05-24T10:40:40.191+02:00Ja bym proponowała np. hosomaki (czyli "pojed...Ja bym proponowała np. hosomaki (czyli "pojedyńczy wkład" z zielonych szparagów. Jeśli udałoby się pozyskać takie "prosto z pola" to mogą byś surowe (smakują trochę jak młody zielony groszek), ewentualnie leciutko podblanszowane. Fajnie mogą wyglądać takie wystające zielone główki otoczone ryżem i nori:). Jeśli może być tykwa, rzepa czy ogórek to czemu nie szparagi?<br />Krysia LipińskaKrysiahttps://www.blogger.com/profile/08079848989117571039noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-29416894520395352422012-05-24T10:30:05.182+02:002012-05-24T10:30:05.182+02:001. łosos + ogorek + philadephia czosnkowa
2.makrel...1. łosos + ogorek + philadephia czosnkowa<br />2.makrela wędzona+gruszka z occtu<br />3.pieczony dorsz+ ogorek konserwowy<br />4.matjas+ ogorki konserwowe+ grzybki marynowane<br />5.groszek slodki+marchewka surowa+jajko<br />6.makrela edozna+ogorek<br />7.łosos+philadelphia+gruszka<br />8.cukinia+ogorek+pietruszka biała smazona<br />9.wegorz morski+papryka zielona+sałata fioletowa<br />10.pomidor+papryka żółta+szczypiorAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/10691731723502416953noreply@blogger.com