tag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post295716014014543247..comments2024-03-29T13:40:59.221+01:00Comments on Blog o gotowaniu - tradycyjna kuchnia: Nalewka sosnowakrólestwo garówhttp://www.blogger.com/profile/04293437755201649209noreply@blogger.comBlogger25125tag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-85209646400282871502018-09-03T18:45:06.916+02:002018-09-03T18:45:06.916+02:00mi też wyszła gorzka. co zrobić aby uratować?mi też wyszła gorzka. co zrobić aby uratować?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13608400144340046952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-53443180298881870542018-05-24T16:59:22.540+02:002018-05-24T16:59:22.540+02:00Mam tak samo. Dołączam się do prośby
Mam tak samo. Dołączam się do prośby <br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00272566596788186089noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-37410158964594002912016-08-16T13:46:43.991+02:002016-08-16T13:46:43.991+02:00moja nalewka jest GORZKA! :( Może ktoś poradzi co ...moja nalewka jest GORZKA! :( Może ktoś poradzi co robić, bo smak goryczy utrzymuje się dość długo w ustach i nie jest to w sumie smaczne...dodam, że nalewkę tą robie po raz trzeci a pierwszy raz taka wyszła... Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-84739109683974567202015-03-14T16:11:45.780+01:002015-03-14T16:11:45.780+01:00Marku, przypomnę, że nie wolno ścinać pędów w lesi...Marku, przypomnę, że nie wolno ścinać pędów w lesie :) Chyba, że to twój las.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-89476063305510294092014-06-03T22:17:41.261+02:002014-06-03T22:17:41.261+02:00i nie tylko do herbatki.... niedługo powiem do cze...i nie tylko do herbatki.... niedługo powiem do czego jeszcze można użyć taki syrop z sosny :)<br />królestwo garówhttps://www.blogger.com/profile/04293437755201649209noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-85900454711949685002014-06-03T21:26:15.609+02:002014-06-03T21:26:15.609+02:00Na moich sosnach młode przyrosty miały 10-15 cm ju...Na moich sosnach młode przyrosty miały 10-15 cm już na początku maja , uszczykiwałam około 10-12 cm , układałam w litrowym przesypując kilogramem cukru,następnie ciepłe ,słoneczne miejsce przez 3 tygodnie .syrop zlać do słoiczków i do lodówki.Pozostałe przyrosty zalać w proporcji pół na pół litra, przegotowaną wodą z cukrem(ostudzoną) i spirytusem .Cukru w/g uznania ,ja wymieszałam ponad szklankę . I tak stoi sobie słoik przez kolejne 3 tygodnie ,potem przecedzić ,przefiltrować i przelać do butelek i kolejne "dojrzewanie" co nie znaczy że nie można dziennie "degustować" bo to boski smak.A syrop z lodówki używać do herbatki , lub na łyżeczkę przy przeziębieniu ,bólu gardełka...:) sprawdzone polecam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-2477050528171543672014-05-09T11:04:25.819+02:002014-05-09T11:04:25.819+02:00Pędy lepsze są te w otoczce do 10cm długości po za...Pędy lepsze są te w otoczce do 10cm długości po zasypaniu cukrem odczekać 10 dni syrop zlac do słoiczka i wstawić do lodówki ( na kaszel przeziębienie i stany astmatyczne) pozostałość czyli pędy zalać bimbrem palonym i odstawić na 1-2 dni potem przecedzić przez sitko od herbaty i można pic :)<br /> Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-87250493252790174482014-03-30T18:22:34.736+02:002014-03-30T18:22:34.736+02:00Żeby nalewki nie mętniały zawsze ZAWSZE wlewasz pł...Żeby nalewki nie mętniały zawsze ZAWSZE wlewasz płyn mocniejszy [więcej %] do słabszego. ZAWSZE!! Jeśli ktoś pamięta ze szkoły na chemii uczono "chemiku młody jeśli nie chcesz stracić swej urody zawsze wlewaj kwas do wody" Ta sama zasada ma zastosowanie przy nalewkach tylko, że urode w tym wypadku traci nasz trunek. Pozdrawiam.Jordekhttps://www.blogger.com/profile/00908309361028281373noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-82315995782019598652014-03-27T15:54:06.786+01:002014-03-27T15:54:06.786+01:00tak, tak :Dtak, tak :Dkrólestwo garówhttps://www.blogger.com/profile/04293437755201649209noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-79430589854362799442014-03-27T15:46:04.216+01:002014-03-27T15:46:04.216+01:00Z nalewkami często tak jest że zaraz po zlaniu nie...Z nalewkami często tak jest że zaraz po zlaniu nie da się ich pić lub smak jakiś "nie ten"... Każda nalewka musi dojrzeć - niektóre 3 miesiące a niektóre nawet 2 lata. Ale w międzyczasie można ich próbować, czy czasami już nie dojrzały...:Dadbor s-linehttp://www.sklepikdzieciecy.pl/sline-aluminium-wozek-dzieciecy-wielofunkcyjny-adbor-p-2040.htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-51036018450343773212013-09-01T13:41:22.109+02:002013-09-01T13:41:22.109+02:00Nic z nią nie robić, trzeba ją odstawić na jeszcze...Nic z nią nie robić, trzeba ją odstawić na jeszcze kilka miesięcy. W lutym proponuję spróbować... Niestety na efekty czeka się długo...królestwo garówhttps://www.blogger.com/profile/04293437755201649209noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-58608587758813405342013-09-01T13:25:52.802+02:002013-09-01T13:25:52.802+02:00Zrobiłem, próbuję co jakiś czas. Smak nie jest rew...Zrobiłem, próbuję co jakiś czas. Smak nie jest rewelacyjny. Może za kilka m-cy poprawi się ? Chyba dodam trochę soku z cytryny i miodu !<br />Teraz czas na miodówki i nalewki z aronii. Pozdrawiam Coniconihttps://www.blogger.com/profile/02436906886382145780noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-63710911659030625902013-08-14T10:50:18.580+02:002013-08-14T10:50:18.580+02:00 Mieli mnie odwiedzić znajomi, którzy zwykle taką ... Mieli mnie odwiedzić znajomi, którzy zwykle taką nalewkę przywożą, ale nie przyjechali :/ a ja mam taką ochotę ...<br />Wiosną muszę się wziąć i przygotować sama :DMaria Por Favorhttps://www.blogger.com/profile/12185055713859234197noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-65485214238655832262013-07-08T14:55:06.059+02:002013-07-08T14:55:06.059+02:00Słyszałem, że jest pyszna :) Tylko szkoda młodych ...Słyszałem, że jest pyszna :) Tylko szkoda młodych sosenek. Trzeba zrywać z wielu po trochę a nie wszystkie z jednej. To bardzo ważne bo dla takiej sosny to wielkie obciążenie. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-13913166514515714742013-06-11T16:03:25.992+02:002013-06-11T16:03:25.992+02:00Oczywiście niezbyt precyzyjnie to opisałem. Zlany ...Oczywiście niezbyt precyzyjnie to opisałem. Zlany syrop mieszam z wódką, aby zapobiec ewentualnemu zepsuciu się go. Potem już ten syrop z wódką mieszamy po około miesiącu z nalewem.<br />pozdrawiamkrólestwo garówhttps://www.blogger.com/profile/04293437755201649209noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-8120683072597167422013-06-11T15:53:51.548+02:002013-06-11T15:53:51.548+02:00Witam W instrukcji podaliśćie, że zlewamy syrop i ...Witam W instrukcji podaliśćie, że zlewamy syrop i mieszamy go z wódką w stosunku 1:1. Pozostałe pędy zalewamy wódką. I Pytanie odnośnie syropu kóry mamy wymieszać? Jak z instrukcji wynika, nie ma już syropu bez dodatków wódki. Może coś źle rozumię i proszę o wyjaśnienie. Pozdrawiam Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-67086294128860781742013-06-10T15:15:15.226+02:002013-06-10T15:15:15.226+02:00Od pułku sosnowego , Trzeba poczekać aż sosna zacz...Od pułku sosnowego , Trzeba poczekać aż sosna zacznie pylić, i dokładnie przepłukać pędy wodą żeby usunąć kurz i pyłki :)<br /><br />Beata DAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-64003564408319148602013-05-26T20:28:24.137+02:002013-05-26T20:28:24.137+02:00niestety aż tak dokładnie nie wiemy, nam nie robi ...niestety aż tak dokładnie nie wiemy, nam nie robi się mętna ale wiemy, że niektórym mętnieje. Od czego to zależy? królestwo garówhttps://www.blogger.com/profile/04293437755201649209noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-68623563681984002182013-05-26T14:09:40.746+02:002013-05-26T14:09:40.746+02:00Witam, mam pytanko, mianowicie czy nalewka sosnowa...Witam, mam pytanko, mianowicie czy nalewka sosnowa jak połączę syrop cukrowy z młodych pędów później a alkoholem powinna zrobić się mętna?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-33194742407456157672013-05-18T15:43:03.405+02:002013-05-18T15:43:03.405+02:00Zalana spirytusem jest raczej nie pijalna, bardzie...Zalana spirytusem jest raczej nie pijalna, bardziej jako dodatek do herbatki.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-76806475896487103352013-05-18T13:21:29.813+02:002013-05-18T13:21:29.813+02:00@Pyza czy zalewana byla czystym spirytusem? nie za...@Pyza czy zalewana byla czystym spirytusem? nie za mocna, wypijalna ? gdyz wlasnie jade do lasu po pedy i chcialbym ja zalac czystym spirytusem :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15877490168846783655noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-76595272081252643862013-05-18T13:20:42.561+02:002013-05-18T13:20:42.561+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15877490168846783655noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-2225834985253636862012-09-02T12:34:16.902+02:002012-09-02T12:34:16.902+02:00ja spróbuję zrobić w przyszłym roku :)ja spróbuję zrobić w przyszłym roku :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-20905032491385478002012-09-02T11:00:11.726+02:002012-09-02T11:00:11.726+02:00w smaku nasza też super. Być może nasza przezroczy...w smaku nasza też super. Być może nasza przezroczysta gdyż zalana wódką, może mniejsze walory lecznicze ale więcej można wypić ;)królestwo garówhttps://www.blogger.com/profile/04293437755201649209noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6812559458085534859.post-33501459451451899352012-09-02T10:23:48.628+02:002012-09-02T10:23:48.628+02:00moja wyszła zielona i nieprzeźroczysta - w smaku s...moja wyszła zielona i nieprzeźroczysta - w smaku super choć wygląda jak zupa bagienna :D może dlatego, że mocniejsza, zalewana spirytusem...Smaczna Pyzahttps://www.blogger.com/profile/18216748695141035480noreply@blogger.com