czwartek, 31 marca 2016
środa, 30 marca 2016
niedziela, 27 marca 2016
sobota, 26 marca 2016
Mazurek orzechowy
„Mazurki są to polskie przysmaki. Piecze się je w formie cienkich placków i przybiera mazurkami wielkanocne stoły do święcenia.(...) Sztuką jest zdjąć duży cienki mazurek z blachy by go nie pokruszyć...”
piątek, 25 marca 2016
czwartek, 24 marca 2016
Babka ponczowa
Szukając w starych książkach kulinarnych pomysłu na wielkanocne baby, znalazłam przepis na babkę migdałową na drożdżach, w książce Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku. Ponieważ babka migdałowa nam smakowała, postanowiłam przygotować kolejny przepis na babkę z tej książki. Wybór padł na babkę ponczową.
środa, 23 marca 2016
Jak powstała kiełbasa swojska
Artykuł zawiera opis powstawania kiełbasy z mięsa, w związku z tym, tym razem nie zapraszam wegetarian do lektury.