sobota, 26 marca 2016

Mazurek orzechowy



Mazurki są to polskie przysmaki. Piecze się je w formie cienkich placków i przybiera mazurkami wielkanocne stoły do święcenia.(...) Sztuką jest zdjąć duży cienki mazurek z blachy by go nie pokruszyć...”


Sos majonezowy ze szpinakiem


Bazą tego sosu jest majonez, oczywiście domowy majonez.

Babka ponczowa


Szukając w starych książkach kulinarnych pomysłu na wielkanocne baby, znalazłam przepis na babkę migdałową na drożdżach, w książce Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku. Ponieważ babka migdałowa nam smakowała, postanowiłam przygotować kolejny przepis na babkę z tej książki. Wybór padł na babkę ponczową.

środa, 23 marca 2016

Jak powstała kiełbasa swojska


Artykuł zawiera opis powstawania kiełbasy z mięsa, w związku z tym, tym razem nie zapraszam wegetarian do lektury.