niedziela, 6 marca 2016

Babka migdałowa na drożdżach



Szukając w starych książkach kulinarnych pomysłu na wielkanocne baby, znalazłam przepis na babkę migdałową na drożdżach, w książce  


Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku.
  • 250 g mąki,
  • 40 g drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 100 g migdałów,
  • 1 laska wanilii,
  • 3 jajka,
  • sól,

Do oryginalnego przepisu dodałam większą ilość cukru. Babka upieczona z zalecaną ilością cukru była niesłodka.


Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki, 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem.
Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, wanilię (wanilię przekroić wzdłuż na pół i wyjąć miąższ), resztę mleka, sól i porządnie wyrabiać (ciasto wyrabiamy w misce). Następnie dodać roztopione masło i migdały. Dalej wyrabiać.
Białka ubić na sztywną masę z dodatkiem szczypty soli.
Wymieszać ciasto z ubitą pianą.
Wyłożyć ciasto do formy na babkę (metalową formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką) i odstawić. Gdy zacznie rosnąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 - 45 minut.


czekoladowa kura od Master Martini 
 zastawa z 




2 komentarze: