Przepis na makaron według "Kuchni polskiej" pod redakcją dr. Stanisława Bergera z 1956 roku.
- 400 g mąki,
- 3 jajka,
- 6-8 łyżek wody,
- sól
Mąkę
przesiać na stolnicę (blat...). Zrobić w niej zagłębienie, wbić
jajka, dodać szczyptę soli i 4 łyżki wody.
Zacząć
zagniatać ciasto, w razie potrzeby dodać jeszcze wodę.
Ciasto
ma być twarde.
Podzielić
je na 3 części.
Rozwałkować
na 3 bardzo cienkie placki, podsypując lekko mąką.
Im
cieńsze ciasto tym delikatniejszy makaron.
Placki
odłożyć na ściereczkach do przeschnięcia.
Placki
oprószyć lekko mąką, zwinąć w rulon i kroić w cienkie paski.
Rozrzucić
kluski na blacie.
Gotować
w lekko osolonej wodzie. Taki makaron gotuje się bardzo szybko.
Surowy
można wysuszyć i schować do słoika.
Kiedyś często robiłam , nie ma to jak własny wyrób
OdpowiedzUsuńwarto, warto robić na zapas :) zrobić więcej, ususzyć i do słoika :)
UsuńDo rosołu zazwyczaj robię taki makaron. Najlepszy :)
Usuńsuper :)
UsuńJa po ugotowaniu mrożę i też jest super. Przelewam gorąca wodą i do zupki
OdpowiedzUsuńnigdy nie mroziłam makaronu :)
Usuńile czasu może leżeć wysuszony makaron? Jak Suszy się makaron w ogóle?
OdpowiedzUsuńMakaron suszyć rozrzucony, albo zwinięty w "gniazdka". Albo suszymy na ściereczce, albo w piekarniku (tak jak grzyby, warzywa - 50 stopni przy uchylonych drzwiczkach, lub w suszarce do warzyw). Ja trzymałam najdłużej miesiąc.
Usuń