czwartek, 3 marca 2016

Domowy makaron


Przepis na makaron według "Kuchni polskiej" pod redakcją dr. Stanisława Bergera z 1956 roku.
  • 400 g mąki,
  • 3 jajka,
  • 6-8 łyżek wody,
  • sól
Mąkę przesiać na stolnicę (blat...). Zrobić w niej zagłębienie, wbić jajka, dodać szczyptę soli i 4 łyżki wody.
Zacząć zagniatać ciasto, w razie potrzeby dodać jeszcze wodę.
Ciasto ma być twarde.
Podzielić je na 3 części.


Rozwałkować na 3 bardzo cienkie placki, podsypując lekko mąką.
Im cieńsze ciasto tym delikatniejszy makaron.
Placki odłożyć na ściereczkach do przeschnięcia.


Placki oprószyć lekko mąką, zwinąć w rulon i kroić w cienkie paski.
Rozrzucić kluski na blacie.


Gotować w lekko osolonej wodzie. Taki makaron gotuje się bardzo szybko.

Surowy można wysuszyć i schować do słoika. 




8 komentarzy:

  1. Kiedyś często robiłam , nie ma to jak własny wyrób

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto, warto robić na zapas :) zrobić więcej, ususzyć i do słoika :)

      Usuń
    2. Do rosołu zazwyczaj robię taki makaron. Najlepszy :)

      Usuń
  2. Ja po ugotowaniu mrożę i też jest super. Przelewam gorąca wodą i do zupki

    OdpowiedzUsuń
  3. ile czasu może leżeć wysuszony makaron? Jak Suszy się makaron w ogóle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaron suszyć rozrzucony, albo zwinięty w "gniazdka". Albo suszymy na ściereczce, albo w piekarniku (tak jak grzyby, warzywa - 50 stopni przy uchylonych drzwiczkach, lub w suszarce do warzyw). Ja trzymałam najdłużej miesiąc.

      Usuń