poniedziałek, 14 marca 2016

Skrei smażony


Skrei to norweski dorsz z Morza Arktycznego. Dostępny tylko od stycznia do kwietnia.
Skrei to po norwesku „wędrowiec”. Dorsz dorasta za kołem podbiegunowym, gdy osiągnie wiek 5 lat wyrusza w długą, ponad 600 kilometrową drogę do archipelagu Lofoty - archipelag na Morzu Norweskim u północno - zachodnich wybrzeży Norwegii.

Skrei dzięki tej podróży ma wspaniałą formę fizyczną, mięso jest zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze, gdyż w trakcie wędrówki ryba zjada dużo zróżnicowanego i zdrowego pożywienia.

  • skrei (płat)
  • sól,
  • oliwa,
Płaty ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć.
Pokroić w paski szerokości około 5-6 cm.
Na patelnię wlać trochę oliwy, ułożyć na niej papier do pieczenia, wlać na niego trochę oliwy, rozgrzać.
Układać rybę skórą do dołu.
Smażyć na sporym ogniu aż skórka ładnie się zrumieni (około 6-7 minut). Następnie odwrócić rybę na drugą stronę i smażyć około 2 minut.
Rybę zdjąć z patelni, oprószyć solą. 


 zastawa z 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza