sobota, 2 kwietnia 2016

przepisy z biblioteczki królestwa garów


W cyklu „z biblioteczki królestwa garów”, przedstawiam przepisy z książek kulinarnych z początku XX wieku.


Teraz tak modny, może trochę przemijający jarmuż, topinambur, pasternak, szparagi..., czy wschodząca gwiazda – brukselka, to warzywa znane w naszej kuchni od dawna. Nie ma książki z początku XX wieku bez przepisów na te warzywa. U mnie w domu powszedni goście na stole.
W Polskiej kuchni królował drób – kaczki i gęsi, perliczki, dziczyzna... .
Może trudno w to uwierzyć..., ale w czasach PRLu w sklepach (i to nie „za firankami”) można było kupić dziką kaczkę, a zając wiszący za oknem w okresie przedświątecznym, był powszechnym widokiem.
Chciałabym aby polska kuchnia stała się bardziej znana. Myślę, że jest to kuchnia, którą naprawdę warto poznać. Nasuwa mi się stare powiedzenie „swego nie znacie, cudze chwalicie”, chyba jest w tym ziarenko prawdy. 

babka czekoladowa na drożdżach
babka drożdżowa czekoladowa ponczowa
babka kakaowa
babka ponczowa
babka szafranowa
bitki ze śledzi
bliny najlepsze
bliny pszenne z ubitą śmietanką
budyń orzechowy
budyń z jaj
budyń z wątróbki
bulwy "au gratin"
bulwy smażone
budyń z jajek
ciasto francuskie innym sposobem
flądry smażone panierowane
flądry zapiekane
jaja faszerowane musztardą i kaparami
jajka faszerowane ze śledziem







jaja nadziewane serem 
jaja poszetowe obsmażane
jajka w sosie musztardowym
jarmuż z kasztanami
kaczka duszona na czerwonym winie
kaczka w pomidorach
kaczka w potrawie z pomarańczami
kapłon
kasza gryczana z grzybami
knedel z kaszy manny z serem
potrawa z kaczek w sosie pomarańczowym
kaczka po nelsońsku
kurczęta z pomidorami
małdrzyki
mazurek czekoladowy


mazurek orzechowy
mazurek różany
obwarzanki albertynki
ogórki z ziemniakami
ogórkowa ze świeżych ogórków
oliwki fałszywe - oliwki z derenia


opiekanki z kartofli
paprykasz z kurcząt 
pieczarki faszerowane

pieczeń siekana
przepiórki duszone w śmietanie
przepiórki na sposób francuski

zrazy z dzika "a la Robert" 

puree z pieczarek - sos z pieczarek
sos z oliwek
sos z pieczarek - pieczarki w śmietanie
sznycle z jajek, kotlety z jajek
szynka wieprzowa duszona w piwie
chrust migdałowy, faworki migdałowe
faworki angielskie
ciasto francuskie innym sposobem
piernik żydowski
tort czekoladowy niepieczony
tort czekoladowy korzenny
tort czekoladowy z migdałami bezglutenowy
tort z migdałów palonych
tort ze śliwek suszonych
zupa migdałowa
zupa pomidorowa po włosku a la Rossini
zupa wiśniowa
zwyczajna zupa rybna - rosolnik (ogórkowa)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz