sobota, 2 kwietnia 2016

przepisy z biblioteczki królestwa garów


W cyklu „z biblioteczki królestwa garów”, przedstawiam przepisy z książek kulinarnych z początku XX wieku.


Teraz tak modny, może trochę przemijający jarmuż, topinambur, pasternak, szparagi..., czy wschodząca gwiazda – brukselka, to warzywa znane w naszej kuchni od dawna. Nie ma książki z początku XX wieku bez przepisów na te warzywa. U mnie w domu powszedni goście na stole.
W Polskiej kuchni królował drób – kaczki i gęsi, perliczki, dziczyzna... .
Może trudno w to uwierzyć..., ale w czasach PRLu w sklepach (i to nie „za firankami”) można było kupić dziką kaczkę, a zając wiszący za oknem w okresie przedświątecznym, był powszechnym widokiem.
Chciałabym aby polska kuchnia stała się bardziej znana. Myślę, że jest to kuchnia, którą naprawdę warto poznać. Nasuwa mi się stare powiedzenie „swego nie znacie, cudze chwalicie”, chyba jest w tym ziarenko prawdy.


babka ponczowa
bitki ze śledzi
bulwy "au gratin"
bulwy smażone
ciasto francuskie innym sposobem
flądry zapiekane







jaja nadziewane serem
jaja poszetowe obsmażane
flądra smażona panierowana
kaczka duszona na czerwonym winie
kaczka w pomidorach
kaczka w potrawie z pomarańczami
potrawa z kaczek w sosie pomarańczowym
kaczka po nelsońsku
kurczęta z pomidorami


mazurek orzechowy
obwarzanki albertynki
ogórki z ziemniakami
ogórkowa ze świeżych ogórków
oliwki fałszywe - oliwki z derenia


opiekanki z kartofli
paprykasz z kurcząt 
pieczarki faszerowane

pieczeń siekana
przepiórki duszone w śmietanie
przepiórki na sposób francuski

zrazy z dzika "a la Robert" 

puree z pieczarek - sos z pieczarek
sos z oliwek
chrust migdałowy, faworki migdałowe
faworki angielskie
ciasto francuskie innym sposobem
tort czekoladowy niepieczony
tort czekoladowy korzenny
tort czekoladowy z migdałami bezglutenowy
tort z migdałów palonych
zupa pomidorowa po włosku a la Rossini
zupa wiśniowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz