poniedziałek, 18 lutego 2019

Kisielek czekoladowy




W 1851 roku powstała w Polsce pierwsza fabryka czekolady - Parowa Fabryka Czekolady „C. E. Wedel” założona przez Karola Wedla.
W 1876 roku Karol przekazał fabrykę synowi Emilowi i od tej pory fabryka nosi nazwę „E.Wedel”. Został stworzony znak towarowy E.Wedel.
Po II wojnie światowej, po zmianach ustrojowych, w 1949 roku nastąpiła nacjonalizacja przedsiębiorstwa i zmiana nazwy na 22 lipca dawniej E.Wedel. Do starej nazwy powrócono w 1989 roku.
W latach 30 ubiegłego wieku, na zlecenie E.Wedel powstała broszura zawierająca 33 przepisy na wykorzystanie wedlowskiej czekolady.


Autorką przepisów była E.K. czyli Elżbieta Kiewnarska, popularna Pani Ela, autorka książek kulinarnych.
Broszura miała na celu popularyzację czekolady, nie tylko jako łakoci z tabliczki.
Jednym z 33 przepisów był przepis na kisielek czekoladowy, deser czekoladowy, rodzaj dzisiejszego budyniu tylko o bardziej zwartej konsystencji.

  • 2 szklanki mleka (480 ml),
  • 80 g cukru,
  • 80 g mąki ziemniaczanej,
  • 40 g czekolady (u mnie deserowej),


Czekoladę zetrzeć.
Zagotować 400 ml mleka*.
Wymieszać czekoladę z mąką i cukrem. Wlać 80 ml mleka i dokładnie wymieszać. Wlać trochę gorącego mleka i wymieszać.
Przelać wszystko do garnka z gorącym mlekiem cały czas mieszając i zagotować, uważając aby nie zrobiły się kluski.
Masę przelać do foremek opłukanych zimną wodą.
Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Przed podaniem kisielek wyjąć z foremek.
Można podawać z waniliową bitą śmietaną.


*Deser można podkręcić dodając posiekaną ostrą papryczkę do mleka i zagotować ją z nim. Następnie przecedzić przez gęste sito.




2 komentarze:

  1. To jest raczej budyń niż kisielek. Na pewno smaczny. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mąką ziemniaczaną jest kisiel, budyń jest z pszenną. Kiedyś tak podawano kisielki, one mają inną konsystencję niż dzisiejszy kisiel, są bardziej zwarte. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń