Kartofle, ziemniaki... teraz, tak jak i kiedyś królują na naszych stołach. Przepisów na ich przyrządzenie jest bardzo dużo. Dzisiaj przypomnę przepis na opiekanki - kotlety z gotowanych ziemniaków, pochodzący z Książki Kucharskiej Maryi Ochorowicz – Monatowej, z 1910 roku. Na przełomie wieków na placki z kaszy i jarzyn, mówiono „opiekanki”.
- 10 dużych ziemniaków,
- 1/2 szklanki mleka,
- 3 jajka,
- sól,
- pieprz,
- parę łyżek mąki,
- bułka tarta,
- tłuszcz do smażenia,
Ziemniaki
ugotować, ale nie rozgotować.
Wystudzić i przetrzeć przez sito.
Dodać mleko, mąkę, jajka. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wystudzić i przetrzeć przez sito.
Dodać mleko, mąkę, jajka. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
nie słyszałam jeszcze o takich placuszkach,a wyglądają na apetyczne. W tle widzę kuchnię,,myślałam ,że takich kaflowych już nikt nie używa,u mnie stoi ale nie używana już ładne kilkanaście lat...
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne placki :) zdecydowanie polecam :) Kuchnia nie moja i raczej nie używana, ewentualne dogrzanie domu w czasie wielkich mrozów. Dom wakacyjny Przyjaciół.
Usuń