sobota, 30 kwietnia 2016

Paprykasz z kurcząt - paprykarz z kurczaka


Kurczaki goszczą na naszych stołach od... od wielu lat. 

Paprykarz z kurczaka - bardzo prosty przepis z Książki Kucharskiej Maryi Ochorowicz – Monatowej, z 1910 roku. Paprykasz - pisownia z 1910 roku.

  • 4 nogi kurczaka,
  • papryka w proszku (ja użyłam ostrą),
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 400 ml bulionu drobiowego,
  • 250 ml kwaśnej śmietany*

Nogi kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć papryką.
Cebulę posiekać.
W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać cebulę i kurczaka. Smażąc zrumienić mięso.
Wlać bulion i dusić do miękkości.
Gdy kurczak jest już prawie miękki, wlać śmietanę i dusić 10 minut.
Podawać z kluskami kładzionymi lub ryżem.

W przepisie oryginalnym jest mąka, którą zagęszczamy sos, ja mąki nie dodałam. Sos zagęścić można przez gotowanie.
* ja użyłam śmietanę 30%


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz