Kurczaki goszczą na naszych stołach od... od wielu lat.
Paprykarz z kurczaka - bardzo prosty przepis z Książki Kucharskiej Maryi Ochorowicz – Monatowej, z 1910 roku. Paprykasz - pisownia z 1910 roku.
- 4 nogi kurczaka,
- papryka w proszku (ja użyłam ostrą),
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 400 ml bulionu drobiowego,
- 250 ml kwaśnej śmietany*
Cebulę
posiekać.
W
garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać cebulę i kurczaka.
Smażąc zrumienić mięso.
Wlać
bulion i dusić do miękkości.
Gdy
kurczak jest już prawie miękki, wlać śmietanę i dusić 10 minut.
Podawać
z kluskami kładzionymi lub ryżem.
W
przepisie oryginalnym jest mąka, którą zagęszczamy sos, ja mąki
nie dodałam. Sos zagęścić można przez gotowanie.
*
ja użyłam śmietanę 30%
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz