poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Przepiórki duszone w śmietanie


Przepis oryginalny dotyczy jarząbków. Ja jarząbków nie mam, mam przepiórki. Ponieważ oba ptaki należą do tej samej rodziny kurowatych, uznałam, że mogę użyć przepiórki.
Przepis z książki Wincenty Zawadzkiej „Kucharka Litewska” z 1938 roku. 



W przepisie podane, aby ptaki dusić w hermetycznie zamykanym garnku. Ja dusiłam w garnku, który uszczelniłam ciastem (mąką wyrobioną z wodą).

  • 2 przepiórki,
  • sól,
  • 5 łyżek dobrej śmietany – 30 %,

Przepiórki oczyścić, umyć, osuszyć, oprószyć solą. Do garnuszka wlać śmietanę, ułożyć przepiórki. Brzegi garnka oblepić ciastem, przykryć pokrywką i dokładnie zakleić. Garnek postawić na małym ogniu i gotować około 30-40 minut.
Oczywiście dobrze by było przygotować przepiórki w szybkowarze, ale albo trzeba ich użyć dużo więcej, albo mieć bardzo mały szybkowar.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz