środa, 6 kwietnia 2016

Pizza z boczkiem


  • 400 g mąki typu „00”,
  • około 250 ml ciepłej wody,
  • 2 g drożdży suszonych lub 5 g świeżych,
  • szczypta cukru,
  • 8 g soli morskiej,

  • 10 – 12 plastrów boczku wędzonego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 g mozzarelli,
  • 100 – 120 g parmezanu
  • tymianek
Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody.
a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając ciasto wlewać ciepłą wodę, następnie wlać rozpuszczoną sól. Dokładnie wyrobić.
b) Gdy mamy drożdże świeże należy najpierw wymieszać je z cukrem, niewielką ilości wody i 2 -3 łyżkami mąki – tak aby otrzymać zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać.
Wyrobione ciasto ma być elastyczne.
Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia.
Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm grubości) z nieco grubszymi rantami.
Plastry boczki przekroić w poprzek na pół, podsmażyć na suchej patelni, do zrumienienia.
Czosnek rozgnieść.
Mozzarellę pokroić w plasterki.
Parmezan zetrzeć na tarce.

Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Posmarować rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć mozzarellę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 6 minut.
Po tym czasie na pizzy ułożyć boczek, posypać parmezanem i posypać tymiankiem. Piec kolejne 6 - 7 minut.
Wyjąć pizzę z piekarnika, posypać świeżym tymiankiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz