niedziela, 1 maja 2016

Sałatka ze szpinaku z truskawkami i mozzarellą


  • garść liści młodego szpinaku,
  • kilka młodych liści botwinki,
  • 10 truskawek,
  • oliwa,
  • ocet balsamiczny,
  • 200 g mozzarelli w kulkach,
  • 1 jajko,
  • łyżka mąki,
  • bułka tarta,
  • olej do głębokiego smażenia (ryżowy)
Liście umyć, osuszyć.
Odciąć szypułki od truskawek. Przeciąć je na połówki lub ćwiartki.
Jajko rozbić, rozbełtać. Kulki mozzarelli osuszyć, oprószyć mąką, panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu (niecałą minutę) na rumiano.
Liście skropić oliwą i octem balsamicznym, delikatnie wymieszać.
Na półmisku ułożyć liście, truskawki i smażoną mozzarellę. Skropić oliwą i octem balsamicznym.


zastawa z  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz