poniedziałek, 16 maja 2016

Botwinka



Botwinka, zupa krem z botwinki. Polecam wszystkim, a szczególnie tym, którzy nie lubią farfocli w zupie. 

Marynata: wszystkie składniki marynaty zagotować.
Dodatki: buraka umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do gorącej marynaty i odstawić do ostygnięcia. 

Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na cztery, wyciąć pestki, resztę pokroić w drobną kostkę.
Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki.

Botwinę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką! ilością wrzącej wody. Po dwóch minutach gotowania wlać sok z 1/2 cytryny. Ugotować.
Następnie wlać bulion, zagotować doprawić solą i cukrem.
Doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny.
Zmiksować, przetrzeć przez sito.
Dodać śmietanę.


Na dnie talerza ułożyć dodatki, wlać botwinkę.


*gdy rzodkiewki mają ładne listki, warto je wykorzystać.


  • 1 pęczek botwinki z ładnymi buraczkami,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól,
  • cukier,
  • 300 ml mocnego bulionu (może być warzywny lub drobiowy),
  • 50 – 100 ml śmietany 12%,
  • dodatki:
  • 3 ogórki (gruntowe -wielkość takie jak na kiszenie),
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 rzodkiewki*,
  • koperek,
  • 1 nieduży burak,
  • marynata:
  • 90 ml wody,
  • 60 ml cukru,
  • 30 ml octu winnego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz