środa, 25 maja 2016

Chłodnik (bez farfocli)


Chłodnik, idealna zupa na gorący dzień. Jednak nie wszyscy lubią "farfocle" w zupie, dlatego proponuję chłodnik krem. 

  • 1 pęczek botwinki z ładnymi buraczkami,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • cukier,
  • 1 – 2 łyżki syropu z owoców czarnego bzu,
  • śmietana 12%,
  • 100 g ugotowanych młodych ziemniaków*,
  • 9 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych,
  • kiełki buraków,
  • koperek,
Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką! ilością wrzącej wody. Po dwóch minutach gotowania wlać sok z 1/2 cytryny. Ugotować. Doprawić do smaku solą, syropem z owoców czarnego bzu, cukrem, sokiem z cytryny.
Zmiksować, przetrzeć przez sito.
Ostudzić.
Przed podaniem wymieszać z zimną śmietaną (śmietanę dodać do smaku, około 200 ml).


Podać z ziemniakami, jajkami pokrojonymi w ćwiartki i koperkiem.
*gdy nie ma młodych, można użyć stare






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz