poniedziałek, 30 maja 2016

Boscaiola bar diVino – nowe miejsce na Powiślu


Warszawskie Powiśle już dawno stało się  kulinarnym zagłębiem. Restauracje, bary i różnego rodzaju przybytki z dobrym jedzeniem i piciem stały się znakiem rozpoznawczym okolicy. Jedne się zamykają, inne na szczęście powstają. 
W połowie maja, swoje podwoje otworzyła Winiarnia Boscaiola bar diVino. Nazwa w tej okolicy znana i popularna. Po sąsiedzku mieści się siostrzana elegancka restauracja, a w budynku Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego działa Boscaiola pizzeria. Teraz przyszedł czas na miejsce mniej zobowiązujące, samym swoim wystrojem zachęcające do odpoczynku, poleniuchowania lub spotkanie ze znajomymi. Leżaki, parasole widok na zieloną skarpę, nieskomplikowane sezonowe menu i dobre wina.
Króluje tu kuchnia włoska a w zasadzie włoskie przekąski: antipasti, sezonowe crostini i pieczona codziennie świeża focaccia. W takim miejscu oczywiście nie może zabraknąć wina i na pewno go nie zabraknie. 


Na półkach i w naszych kieliszkach, znajdziemy tu wina gęste i pełne aromatu z południa Włoch, klasyki z Toskanii, ciekawe wina z północy – Alto Adige, Piemontu i Veneto. Ale również butelki z wybranych winnic europejskich – mineralne niemieckie rieslingi, dobre francuskie Chablis i wina z Bordeaux, hiszpańską Rioję i Portugalskie vinho verde. Czyli dla każdego coś miłego na różną pogodę i okazję. W sumie ponad 100 etykiet. Co istotne ceny zaczynają się od 60 zł za butelkę. Większość win można zamawiać na kieliszki.
Mieliśmy okazję spróbować wiosenno/ letniego menu wraz z selekcję win z winnic Traverso i Ornella Molon.


Na początek Prosecco Brut od Ornella Molon. Eleganckie, delikatne, przyjemnie wytrawne, aromatyczne i rześkie. Schłodzone idealne na ciepłe dni
Zestaw Antipasti:


crostini ze szparagami i kozim serem; crostini kozim serem i grillowaną cukinią z malinami; crostini z awokado, concasse z pomidorów i tatarem z tuńczyka; 


oliwki marynowane z ziołami i dodatkami; pasta z suszonych pomidorów, prażonych pestek słonecznika i pecorino; 


grillowane warzywa w oliwie oraz foccacia.


Do nich do wyboru Pinot Grigio od Ornella Molon , Ribolla Gialla i Friulano z winnicy Traverso.
Pinot Grigio to świeżość, rześkość i owocowość. Dominują aromaty cytrusowe. Przyjemna kwasowość. Proste wino na ciepłe dni, do lekkich przekąsek, sałat i potraw z ryb i owoców morza
Friulano Traverso. Pachnie migdałami i czarnym bzem. Idealne do dojrzewającej szynki. Ribolla Gialla Traverso – wytworzone z winogron lokalnego szczepu rosnących na 40 – 50 letnich krzewach. Przyjemnie owocowe i kwasowe.


Danie główne: cappellacci z giczą cielęcą na maślanym sosie z tymiankiem.


Cabernet Franc Traverso. Winogrona z krzewów 15 – 50 letnich. Leżakowało 6-8 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Winogrona zbierane na początku i w końcu września. W nosie dominują aromaty ziołowe, paprykowe, czerwonych owoców. Dobrze zbalansowane o przyjemnych taninach.


Drugie danie głowne: sezonowany rostbef z sosem z marsali, młodymi ziemniakami w oliwie truflowej i wiosennymi warzywami.


Schioppettino Traverso. Ciemna odmiana winogron Ribolla Gialla, zwana przez Włochów Schioppettino, to autochtoniczna lokalna odmiana gron, pochodzących z obszaru pomiędzy Prepotto i pobliskiej Słowenii, obecnie uprawiany w ograniczonych ilościach w okolicy w regionie Friuli Venezia Giulia. Winogrona są zbierane ręcznie w skrzyniach pod koniec września - początek października. Wino charakteryzuje się rubinowoczerwoną barwą z refleksami fioletu. W ustach typowe aromaty jagód, malin i czarnej borówki. Intensywne, z cierpkim posmakiem, lekko mineralne, co jest typowe dla win z tego regionu. Doskonałe do steków, pieczeni, w tym kiełbasek, zimnych przekąsek, pikantnego salami oraz średnio dojrzałych serów.

Na deser otrzymaliśmy tartę cytrynową z malinami, do niej kawę.

Podsumowanie:
Dobra lokalizacja (łatwy dojazd środkami komunikacji miejskiej) – wszędzie blisko.
Przyjazny wystrój i otoczenie
Lekka, świeża kuchnia
Dobre wina w przyjaznych cenach. 

Degustowaliśmy na zaproszenie Boscaiola Bar Divino i Wineonline.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza