wtorek, 10 maja 2016

Ciasto czekoladowe z oliwkami



  • 225 g mąki pszennej,
  • 170 g cukru,
  • 80 g kakao,
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki sody,
  • 2 jajka,
  • 125 ml mleka,
  • 60 ml oleju roślinnego,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 125 ml gorącej wody,
  • tabliczka czekolady (u mnie biała),
  • 85 g (puszka 200g) hiszpańskich czarnych oliwek
  •  
  • marynata:
  • 500 ml wody,
  • 200 g cukru,
  • 150 ml czerwonego octu winnego,
  • 200 g truskawek lub malin,
  •  
  • sos:
  • 100 g czekolady,
  • 100 g śmietany 36%,
Marynata:wodę, cukier i ocet zagotować. Włożyć do niego maliny, lub odszypułkowane, przekrojone wzdłuż truskawki. Odstawić do ostudzenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Połączyć wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem gorącej wody.
Mieszać do momentu, aż wszystko dokładnie połączy się w jednolitą masę. Następnie małym strumieniem dodać wodę.
Do masy dodać pokrojone w plasterki czarne oliwki i posiekaną czekoladę. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 25 minut.
Gdy ciasto będzie gotowe, włożony na chwilę patyczek po wyjęciu będzie suchy.
Sos: czekoladę posiekać, włożyć do garnuszka, wlać śmietanę i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady.


Ostudzone ciasto pokroić na porcje, ułożyć na talerzu, polać sosem, ułożyć odsączone truskawki (marynaty z truskawek czy malin nie wylewamy! Marynatę zagęścić przez gotowanie i używać jako sos do sałatek, ciast....) lub maliny. Posypać cukrem pudrem.


Takie ciasto przygotowałam podczas warsztatów z Hiszpańską oliwką, 



które prowadził Sebastian Olma, zwycięzca 2 edycji programu Top Chef.
Oprócz ciasta przygotowane zostały:


chłodnik z zielonych oliwek z grzankami, pastą z czerwonej papryki i czarnych oliwek.


Dorsz gotowany w ziołach z kaszą burgul i dressingiem na bazie czarnych oliwek.


Pierś kurczaka z risotto z zielonymi warzywami i oliwkami.
Wszystkie dania zostały przygotowane z użyciem Hiszpańskich oliwek. 
Więcej przepisów z użyciem HISZPAŃSKICH OLIWEK w blooklecie, 
który można ściągnąć TUTAJ. Zapraszam.
 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza