- 200 g zielonych szparagów,
- 6 - 8 kwiatów cukinii,
- 70 – 80 g sera typu feta,
- oliwa do posmarowania patelni,
- 100 ml skrobi kukurydzianej,
- 100 ml mąki pszennej,
- szczypta soli,
- woda zimna gazowana (ok. 100 ml),
- olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy),
Szparagi
umyć, odłamać końce. Smażyć lub grillować na patelni
wysmarowanej oliwą. Szparagi powinny być zrumienione.
Gotowe
szparagi drobno posiekać (ja miksuję, ale nie na miazgę),
wymieszać z rozdrobnioną fetą.
Kwiaty
cukinii rozchylić wyjąć słupki.
Włożyć
do środka farsz ze szparagów. Końce kwiatków zwinąć.
Do
miski wsypać obie mąki, dodać sól i wlać wodę, wymieszać,
powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany.
Zanurzać
całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do
gorącego oleju. Chwilę smażyć ( do lekkiego zrumienienia ),
wyjmować na ręcznik papierowy.
Podawać
ciepłe.
Jeżeli
nie mamy kwiatów cukinii, należy farsz zlepić w kulkę, zanurzyć
w masie i smażyć w głębokim tłuszczu. Też są bardzo smaczne.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz