niedziela, 15 maja 2016

Tortellini ze szparagów z łososiem




  • farsz
  • 500 g białych szparagów
  • 180 g łososia wędzonego na ciepło
  • 1 białko
  • ciasto na pierogi:
  • 300 g mąki pszennej „00”,
  • 5 żółtek,
  • 20 ml oleju,
  • 1 łyżeczka od kawy soli,
  • ciepła woda – około 70 ml,
  • sos:
  • 200 g zielonych szparagów,
  • 3-4 łyżki zimnego masła
Sos: zielone szparagi umyć, odłamać końcówki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą wodą (tak aby przykryła szparagi). Dodać sól i cukier. Ugotować do miękkości, zmiksować. Przetrzeć przez sito. Zagęścić przez gotowanie. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Włożyć zimne masło, mieszać do całkowitego wmieszania w sos. Zdjąć z ognia.
Farsz: białe szparagi umyć, obrać, włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną wodą. Ugotować al dente, odsączyć.
Do szparagów dodać łososia i białko. Zmiksować.
Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi.
Jaki kształt im nadamy to już zależy tylko on nas. Ja wycinałam kółka, na środku kładłam farsz, składałam na pół, zlepiałam i zawijałam brzeg sklejając końce).
Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oliwy – 2-3 łyżki. Gotować 3 minuty od zagotowania.
Pierogi podawać z sosem. 



zastawa z 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz