- farsz
- 500 g białych szparagów
- 180 g łososia wędzonego na ciepło
- 1 białko
- ciasto na pierogi:
- 300 g mąki pszennej „00”,
- 5 żółtek,
- 20 ml oleju,
- 1 łyżeczka od kawy soli,
- ciepła woda – około 70 ml,
- sos:
- 200 g zielonych szparagów,
-
3-4
łyżki zimnego masła
Sos:
zielone szparagi umyć, odłamać końcówki pokroić na mniejsze
kawałki, zalać wrzącą wodą (tak aby przykryła szparagi). Dodać
sól i cukier. Ugotować do miękkości, zmiksować. Przetrzeć przez
sito. Zagęścić przez gotowanie. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Włożyć
zimne masło, mieszać do całkowitego wmieszania w sos. Zdjąć z
ognia.
Farsz: białe
szparagi umyć, obrać,
włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną
wodą. Ugotować al dente, odsączyć.
Do
szparagów dodać łososia i białko. Zmiksować.
Proponuję
pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić
ze zwykłego
ciasta.
Mąkę
wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać.
Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.
Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na
10-15 minut aby odpoczęło.
Gdy
ciasto „odpocznie” można lepić pierogi.
Jaki
kształt im nadamy to już zależy tylko on nas. Ja wycinałam kółka,
na środku kładłam farsz, składałam na pół, zlepiałam i
zawijałam brzeg sklejając końce).
Pierogi
wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oliwy –
2-3 łyżki. Gotować 3 minuty od zagotowania.
Pierogi
podawać z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz