Omlet z zielonymi szparagami. Oczywiście zamiast zielonych można użyć białe szaragi, tylko trzeba najpierw je ugotować - obrane szparagi wrzucić na 3 minuty, do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody.
Szparagi
umyć, odłamać końcówki,
Połowę
szparagów zawinąć w boczek.
Patelnię
posmarować tłuszczem, ułożyć na niej szparagi w boczku i smażyć,
aż boczek się przyrumieni ze wszystkich stron. Dodać pozostałe
szparagi.
Smażyć
aż się przyrumienią z jednej strony, odwrócić i wlać
roztrzepane jajka. Przykryć pokrywką.
Gdy
jajka z wierzchu się lekko zetną, zsunąć omleta na duży płaski
talerz. Patelnię posmarować tłuszczem. Omlet przerzuć na patelnię
wierzchem do dołu.
Smażyć
chwilę (około pół minuty), zsunąć omlet na talerz.
Podawać.
To zielone przybranie to wierzchołki krzaczorów szparagów.
10-12 zielonych szparagów,
6 plasterków boczku wędzonego surowego,
5 jajek,
masło/oliwa
zastawa z
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń