Buraki w cieście naleśnikowym doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych, ale również jako element dania bezmięsnego.
Przepis
pochodzi z książki Heleny Kulzowej, Kuchnia polska z 1939
roku.
W
oryginalnym przepisie do ciasta naleśnikowego użyte jest mleko i
wino, ja przygotowałam ciasto bez mleka. Samo wino.
- 1 kg buraków,
- ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka,
- 60 g cukru pudru,
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 150 – 200 g mąki pszennej,
- 3 -4 goździki,
- szczypta soli,
- tłuszcz do głębokiego smażenia
Buraki
umyć, ugotować, ostudzić.
Obrać
ze skórki i pokroić w plasterki 0,5 – 1 cm.
Jajka
ubić na puszystą masę. Dalej ubijając dodać cukier puder,
zmielone goździki, szczyptę soli. Następnie wlać wino i stopniowo
dodawać mąkę. Powinniśmy otrzymać ciasto gęstsze od
naleśnikowego.
Ciasto
odstawić na 15 minut.
Plasterki
buraków taplać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim
tłuszczu.
Nigdy nie jadłam czegoś podobnego. Muszę spróbować, bo bardzo lubię buraki :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie polecam, super połaczenie smaków :)
Usuń