piątek, 2 listopada 2018

Buraki obsmażane w cieście – buraki w cieście naleśnikowym



Buraki w cieście naleśnikowym doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych, ale również jako element dania bezmięsnego.
Przepis pochodzi z książki Heleny Kulzowej, Kuchnia polska z 1939 roku.
W oryginalnym przepisie do ciasta naleśnikowego użyte jest mleko i wino, ja przygotowałam ciasto bez mleka. Samo wino.

  • 1 kg buraków,
  • ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka,
  • 60 g cukru pudru,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 150 – 200 g mąki pszennej,
  • 3 -4 goździki,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Buraki umyć, ugotować, ostudzić.
Obrać ze skórki i pokroić w plasterki 0,5 – 1 cm.
Jajka ubić na puszystą masę. Dalej ubijając dodać cukier puder, zmielone goździki, szczyptę soli. Następnie wlać wino i stopniowo dodawać mąkę. Powinniśmy otrzymać ciasto gęstsze od naleśnikowego.
Ciasto odstawić na 15 minut.
Plasterki buraków taplać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu.


Usmażone odkładać na ręcznik papierowy.




2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam czegoś podobnego. Muszę spróbować, bo bardzo lubię buraki :)

    OdpowiedzUsuń