piątek, 30 listopada 2018

Śledzie w sosie cebulowo pomidorowym



Śledzie przygotowane według przepisu na rybę w pomidorach.

  • 500 g płatów świeżego śledzia,
  • 3 cebule,
  • 1 - 2 listki laurowe,
  • 3 sztuki ziela angielskiego,
  • 5 sztuk pieprzu czarnego,
  • sól,
  • cukier,
  • olej do smażenia,

Płaty śledzi oprószyć mąką i usmażyć na tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Cebule obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju dodając szczyptę soli i cukru. Następnie wlać około 200 ml wody,dodać przyprawy i dusić aż cebula zmięknie. Dodać pomidory, dusić jeszcze około 15 minut, doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem. Ostudzić.
Zimne śledzie ułożyć w naczyniu i zalać sosem. Sosu musi być dużo :)


Odstawić na co najmniej 12 godzin.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz