Śledzie
przygotowane według przepisu na rybę
w pomidorach.
- 500 g płatów świeżego śledzia,
- 3 cebule,
- 600 ml przecieru pomidorowego,
- 1 - 2 listki laurowe,
- 3 sztuki ziela angielskiego,
- 5 sztuk pieprzu czarnego,
- sól,
- cukier,
- olej do smażenia,
Płaty
śledzi oprószyć mąką i usmażyć na tłuszczu, rumieniąc z obu
stron.
Cebule
obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju dodając
szczyptę soli i cukru. Następnie wlać około 200 ml wody,dodać
przyprawy i dusić aż cebula zmięknie. Dodać pomidory, dusić
jeszcze około 15 minut, doprawić do smaku solą, ewentualnie
cukrem. Ostudzić.
Zimne
śledzie ułożyć w naczyniu i zalać sosem. Sosu musi być dużo :)
Odstawić
na co najmniej 12 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz