środa, 7 listopada 2018

Omlet cesarski - Kaiserschmarrn


Kaiserschmann to omlet, który po usmażeniu (pieczeniu) porwany na kawałki zostaje zapieczony. Dzięki czemu w środku jest miękki, a na zewnątrz chrupiący.
Podawany był od 1832 roku w Cukierni Zaunera, działającej w cesarskim kurorcie Bad Ischl.
Według różnych opowieści, omlet nazwany został na cześć Franciszka Józefa I, który się nim zachwycił.
Kaiserschmann jest bardzo lubiany i popularny w Austrii. Często podaje się go jako słodkie danie główne.

  • 4 jajka,
  • 30 g cukru,
  • 300 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej tortowej,
  • 1 szczypta soli,
  • 40 g masła,
  • 40 g rodzynek,
  • cukier puder do posypania dania,

Zółtka utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodać mleko, a następnie mąkę.
Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli.
Pianę z białek dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być płynne, ale gęste.
Na patelni z grubym dnem rozgrzać masło.
Ciasto wylać na patelnię.
Gdy ciasto z wierzchu się lekko zetnie, zsunąć omleta na duży płaski talerz. Patelnię posmarować tłuszczem. Omlet przerzuć na patelnię wierzchem do dołu.
Można też zamiast odwracać wtawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Pamiętać jednak należy, aby patelnia, na której smażymy omlet, nadawała się do wstawienia do piekarnika (rączka patelni).
Gdy od spodu omlet się przyrumieni, pokroić go na kawałki i ułożyć w naczyniu do zapieknia.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 2 – 3 minuty.


Przed podaniem na omlecie ułożyć rodzynki i obficie posypać cukrem 
pudrem.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza