poniedziałek, 26 listopada 2018

Gulasz z dziczyzny


Gulasz z dziczyzny - ugotować go można z różnych gatunków mięsa dzikiego: z dzika, jelenia, sarny... Przed włożeniem do marynaty należy mięso pokroić (nie wkładać w jednym kawałku - mniej będzie chłonęło marynatę). 

  • 2 kg mięsa
  • mąka do oprószenia mięsa,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 rozgniecione jagody jałowca,
  • 400 ml bulionu wołowego lub z dziczyzny,
  • garść suszonych borowików,
  • pieprz,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny
  • Marynata:
  • 700 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • kawałek selera,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 6 jagód jałowca,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • 1 – 2 liście laurowe,
  • gałązka rozmarynu,

Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć, włożyć do naczynia.
Włoszczyznę obrać, pokroić na kawałki, dodać do mięsa.


Wrzucić rozgnieciony jałowiec, pokrojony czosnek i pozostałe przyprawy. Zalać winem.

Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 2 – 3 dni.
Po tym czasie mięso wyjąć, marynatę przecedzić, warzywa wyrzucić.

Cebule pokroić w półplasterki.
Mięso pokroić na w miarę równej wielkości kawałki, oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu, na rumiano.
Przełożyć do garnka.
Na tłuszczu, na którym smażyło się mięso, podsmażyć cebulę, dodać do mięsa.
Wlać bulion, dodać rozgnieciony jałowiec i dusić pod przykryciem. Mniej więcej po godzinie duszenia wlać przecedzoną marynatę, dodać grzyby i lekko posolić.
Dusić, aż mięso będzie miękkie.
W razie potrzeby dolać trochę wody.
Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
Dusić jeszcze kilka minut.



Podałam z kluskami ziemniaczanymi.



zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz