Śliwki wędzone w occie, nie słodkie kalifornijskie, ale nasze z cudnym aromatem dymu, w połączeniu ze słodką zalewą octową tworzą wspaniały dodatek do zimnych mięs i wędlin.
Następnie
zagotować je i gotować na małym ogniu, aż staną się pulchne.
Zagotować
ocet z cukrem i przyprawami, przełożyć do niego śliwki.
Przykryć,
odstawić do ostudzenia.
Śliwki
przełożyć do wyparzonych słoików.
Zalewę
zagotować, wyjąć przyprawy i zalać śliwki w słoikach.
Słoiki
zakręcić.
- 1 kg śliwek wędzonych (u mnie śliwki stanley),
- 700 ml mocnego naparu herbaty,
- 900 g cukru,
- 1 l octu 6%,
- 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej,
- kawałek cynamonu,
- 25 – 30 goździków,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz